Arefat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Koordinate: 21°21′38″N 39°59′56″E / 21.36056°N 39.99889°E / 21.36056; 39.99889
Arefat
Planina
Hadžije na brdu Arefat
Hadžije na brdu Arefat
Država  Saudijska Arabija
Nadmorska visina 454 m
Koordinate 21°21′38″N 39°59′56″E / 21.36056°N 39.99889°E / 21.36056; 39.99889

Arefat je brdo granitne strukture na udaljenosti od oko 20 km istočno od Mekke. Nalazi se unutar ravnice Arefat iznad koje se izdiže na visinu od oko 70 metara.

Prema islamskoj tradiciji, brdo je mjesto gdje je posljednji poslanik Muhammed tokom Oproštajnog hadža vjernicima održao Oproštajni govor. Također muslimani vjeruju da je brdo Arefat mjesto gdje su se prvi ljudi na Zemlji, Adem i Hava ponovo sreli nakon izlaska iz džennetaGreška kod citiranja: Početna oznaka <ref> nije ispravno oblikovana ili sadrži neispravan naziv te otuda i naziv za Arefat Brdo milosti što podsjeća na Allahovu neograničenu milost ukazanu ljudskom rodu.

Arefat u obredu hadža[uredi | uredi izvor]

Hadž kao jedan od pet stubova islama predstavlja važan događaj u životu svakog muslimana. Najvažniji obred tokom hadža, ujedno i farz, je posjeta brdu Arefat jer je to jedini obred hadža koji se ne može nadoknaditi niti čime iskupiti zbog čega i postoji hadis Hadždž je Arefat. Ta posjeta Arefatu (9. zul-hidždžea, dan prije kurban-bajrama) poznata i kao stajanje na Arefatu asocira na Sudnji dan, kada će svaki musliman stati pred Boga i odgovarati za svoja djela.Greška kod citiranja: Početna oznaka <ref> nije ispravno oblikovana ili sadrži neispravan naziv Hadžije na Arefatu provode dio 9. zul-hidždžea (najmanje od podne namaza do akšama odnosno zalaska sunca). Nakon što napuste Arefat i noć provedu u blizini Muzdelife, hadžije preko doline Mine nastavljaju prema Mekki.

Arefat u hadisu[uredi | uredi izvor]

U jednom od hadisa Poslanik kaže: Nema dana u kojem Allah oslobodi više robova od Vatre, kao što je Dan Arefata. Allah se toga dana približi, a zatim se njima hvali melekima i kaže: Šta žele ovi ljudi?Greška kod citiranja: Početna oznaka <ref> nije ispravno oblikovana ili sadrži neispravan naziv Kako je posjeta brdu Arefat jedan od farzova hadža postoji i hadis u kojem se kaže: Hadždž je ArefatGreška kod citiranja: Početna oznaka <ref> nije ispravno oblikovana ili sadrži neispravan naziv simbolizirajući važnost obreda posjete Arefatu tokom obavljanja hadža.

S obzirom da je Arefat brdo milosti za dovu učinjenu na ovom mjestu u jednom od hadisa prenose se riječi Poslanik: Najbolja dova je dova na dan Arefata, a najbolje što sam rekao i što su govorili poslanici prije mene je: La ilahe illellahu vahdehu la šerike lehu lehu-l-mulku ve lehu-l-hamdu ve huve ‘ala kulli šej'in kadir.Greška kod citiranja: Početna oznaka <ref> nije ispravno oblikovana ili sadrži neispravan naziv

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]