Hadžija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Hadžija (hodočasnik, arapski: حجّي al-ḥağğī) je musliman koji obavlja ili je obavio Hadž, petu islamsku dužnost.[1]

Ponekad se, kao titula, ispred imena ili prezimena hadžije dodaje prefiks "hadži-". Ovo je posebno bilo izraženo u vremenu kada su samo rijetki imali mogućnost da obave Hadž.

Hadži i njegove varijante pisanja koriste se kao počasne titule za islamske vjernike koji su uspješno završili hadž u Meku.[2]

Od istog porijekla potiče i izraz Hadži, koji koriste pravoslavni hrišćani u nekim balkanskim zemljama. Označava ljude koji su išli na na hodočašće u crkvu Svetog groba u Jerusalimu.

Hadži potiče od arapskog ḥājj, koji je aktivni prilog glagola ḥajja ("hodočastiti"). Zamjenski oblik ḥajjī izveden je od naziva hadža s pridjevskim sufiksom , a to je bio oblik koji su usvojili nearapski jezici.

U arapskim zemljama, ḥājj i ḥājjah (izgovor se razlikuje u zavisnosti od arapskog dijalekta) je uobičajen način obraćanja bilo kojoj starijoj osobi s poštovanjem, bez obzira na to da li je dotična osoba zaista obavila hodočašće. Često se koristi za označavanje starješine, budući da mogu potrajati godine da se akumulira bogatstvo za finansiranje putovanja (posebno prije komercijalnog putovanja avionom), a u mnogim muslimanskim društvima za uglednog čovjeka kao počasnu titulu.

Hadžije na hadžu 2010.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "BITI HADŽIJA". Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini. 29. 7. 2020. Pristupljeno 7. 8. 2023.
  2. ^ Malise Ruthven (1997). Islam: A very short introduction. Oxford University Press. str. 147. ISBN 978-0-19-285389-9.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Hadžija koji govori o islamu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.