Idi na sadržaj

Hamza ibn Abdul-Muttalib

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hamza ibn Abdul-Muttalib
Rođenje568.
Mekka
Smrt23. 3. 625.
Brdo Uhud, Medina

Hamza ibn Abdul-Muttalib (arapski: حمزة بن عبد المطلب‎‎) (568–625), bio je jedan od ashaba i najmlađi amidža posljednjeg islamskog poslanika Muhammeda. Nosio je nadimke Ebu Ammar i Ebu Jaala. Islam je prihvatio 6. godine po početku objave Kur'ana. Nakon prihvatanja islama, zahvaljujući osobenostima kao što su hrabrost, samopouzdanje i čvrsta tjelesna građa, nazvan je i postao poznat po nadimku Allahov lav. Poznat je i po tome da je bio prvi koji je ponio islamsku zastavu.[1] Desilo se to 623. godine kada je kao predvodnik manje skupine poslat kako bi presreo karavanu mušrika iz Mekke koju je predvodio Ebu Džehl.

Poginuo je tokom bitke na Uhudu, 7. ševvala 3. godine po Hidžri (23. mart 625. godine). Tada mu je Muhammed dodijelio nadimak Prvak šehida.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Hamza ibn Abdul-Muttalib je rođen u porodici Benu Hašim, plemena Kurejšija, od oca Abdul–Muttaliba i majke Hale bint Vehb. Iako je nepoznat tačan datum njegovog rođenja, većina islamskih historiografa se slaže da je Hamza ibn Abdul-Muttalib bio dvije godine stariji od Muhammeda, tj. da je rođen 568. godine. Kako je kod Arapa bio običaj da za novorođenče nađu dojilju, za Hamzu izabraše Suvejbu iz plemena Benu Sa'd. S Muhammedom bio je i brat po mlijeku i to s dvije stane: preko Suvejbe i Halime Es-Sa’dijje.[2]

Odlikovao se odličnim vještinama iz oblasti mačevanja, streličarstva i hrvanja,[3] disciplina koje su bile popularne među Arapima toga doba. Volio je lov a opisivan je kao "najjači čovjek Kurejšija i najnepopustljiviji."[4]

Islam nije prihvatio odmah i bio je jedan od dvojice, od ukupno četvorice Muhammedovih amidža koji su dočekali objavu i prihvatili islam. Smatra se da je islam prihvatio 6. godine po objavi tj. 616. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Iz historije islama mizkalesija.com[mrtav link] Pristupljeno 27.07.2016.
  2. ^ Boravak u porodici Benu Sa'da http://poslanik-muhammed.blogspot.ba Pristupljeno 27.07.2016.
  3. ^ Poslanik Muhammed Arhivirano 27. 7. 2011. na Wayback Machine Pristupljeno 27.07.2016.
  4. ^ Ibn Ishaq/Guillaume, p. 131