Isra i Mi'radž

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Perzijska minijatura iz 16. stoljeće pokazuje Muhammedov put na nebo u noći miradža, lice nije nacrtano jer je to praksa u islamskoj umjetnosti
Hram u Jerusalimu do kojega je došao Muhammed u prvom dijelu putovanja

U Islamskoj tradiciji, Isra i Miradž (arapskiالإسراء والمعرا), su dva dijela putovanja koje je Muhammed s.a.v.s. imao u jednoj noći, oko 621 god.. Mnogi islamski učenjaci smatraju da se to putovanje dogodilo fizički, dakle i dušom i tijelom, dok drugi smatraju da se desio samo kao duhovno putovanje (astralno). Ukratko je to putovanje opisano u Kur’anu u suri koja nosi naziv Al-Isra (noćno putovanje), (Kur'an Sura Al-Isr'a a dosta više detalja je navedeno u hadisima.

Isra[uredi | uredi izvor]

U hadisima se prenosi da je Muhammed s.a.v.s. odmarao u blizini Kabe u Meki, kada mu je došao melek Džibril (Gabriel) i doveo mu krilatu životinju Buraka. Burak je tada odveo na svojim leđima Muhammeda s.a.v.s do “Hrama dalekog” (*). Lokacija ovog Hrama nije navedena u Kur’anu, ali po Hadisima, to je Mesdžid-al-Aqsa u Jerualimu. Tu je Muhammed s.a.v.s predvodio molitvu svim prijašnjim Poslanicima (isra) a zatim uzjahao Buraka ponovo.

Miradž[uredi | uredi izvor]

U drugom dijelu putovanja Muhammed s.a.v.s je odveden na putovanje kroz sedam nebesa. Na svakom od njih je pričao i susreo se sa nekim od prijašnjih poslanika kao što su : Ibrahim (Abraham), Musa (Mojsije) i Isa (Isus), a zatim ga je Džibril odveo do božijeg prijestolja (Arš) gdje se Muhammed s.a.v.s susreo sa Allahom.

Nakon što se Muhammed s.a.v.s vratio u Meku i ispričao svoj doživljaj , većina stanovnika Meke mu nije vjerovala, čak i njegovi dotadašnji sljedbenici su se pokolebali i izrazili sumnju. Tada je Ebu Bekr, Muhammedov s.a.v.s prijatelj rekao:”Čudite se da je Muhammed s.a.v.s u jednoj noći otputovao do Mesdžid-Al-Aksa i nazad? Pa ja sam mu povjerovao i više od toga a to je da prima Objavu sa nebesa.”.

Detaljniji opis putovanja iz hadisa[uredi | uredi izvor]

Lejletul-Miradž[uredi | uredi izvor]

Događaj Isre i Miradža se obilježava širom svijeta pa i u Bosni i Hercegovini svake godine i ta manifestacija se naziva “Lejletul-Miradž”.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  • "Muhamed" -Mustafa Mahmud
  • "Zapečaćeni dženetski napitak" -Safijurahman Elmubarekfuri


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]