Isra i Mi'radž

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Džamija Al-Aksa u Jerusalemu do kojega je došao Muhammed u prvom dijelu putovanja

Po islamskom vjerovanju, Isra i Miradž (arapskiالإسراء والمعرا) su dva dijela putovanja koje je Muhammed s.a.v.s. imao u jednoj noći, 26/27. redžeba godinu prije Hidžre, 620. ili 621. godine.[1][2] Mnogi islamski učenjaci smatraju da se to putovanje dogodilo fizički, dakle i dušom i tijelom, dok drugi smatraju da se desio samo kao duhovno putovanje (astralno). Ukratko je to putovanje opisano u Kur’anu u suri koja nosi naziv El-Isra (noćno putovanje), (Kur'an Sura Al-Isr'a) a dosta više detalja je navedeno u hadisima.

Isra[uredi | uredi izvor]

U hadisima se prenosi da je Muhammed s.a.v.s. odmarao u blizini Kabe u Meki, kada mu je došao melek Džibril (Gabriel) i doveo mu krilatu životinju Buraka. Burak je tada odveo na svojim leđima Muhammeda s.a.v.s do “Hrama dalekog”. Lokacija ovog Hrama nije navedena u Kur’anu, ali po hadisima, to je Mesdžidul-Aksa u Jerusalemu. Tu je Muhammed s.a.v.s predvodio molitvu svim prijašnjim Poslanicima (isra) a zatim uzjahao Buraka ponovo.

Miradž[uredi | uredi izvor]

U drugom dijelu putovanja Muhammed s.a.v.s je odveden na putovanje kroz sedam nebesa. Na svakom od njih je pričao i susreo se sa nekim od prijašnjih poslanika kao što su: Ibrahim (Abraham), Musa (Mojsije) i Isa (Isus), a zatim ga je Džibril odveo do Božijeg prijestolja (Arš) gdje je Muhammed s.a.v.s vidio Allaha.

Nakon što se Muhammed s.a.v.s vratio u Meku i ispričao svoj doživljaj, većina stanovnika Meke mu nije vjerovala, čak i njegovi dotadašnji sljedbenici su se pokolebali i izrazili sumnju. Tada je Ebu Bekr, Muhammedov s.a.v.s prijatelj rekao: ”Čudite se da je Muhammed s.a.v.s u jednoj noći otputovao do Mesdžidul-Aksa i nazad? Pa ja sam mu povjerovao i više od toga a to je da prima Objavu sa nebesa.”.

Detaljniji opis putovanja iz hadisa[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Lejletul-Miradž[uredi | uredi izvor]

Događaj Isre i Miradža se obilježava širom svijeta pa i u Bosni i Hercegovini svake godine i ta manifestacija se naziva “Lejletul-Miradž”.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Isrˆa-i-Mi’rˆadˇz, namaz, vrijeme". ikc-berlin.de. Pristupljeno 22. 2. 2016. 
  2. ^ "Isra i Mi'radž". miz-mostar.com. Pristupljeno 22. 2. 2016. 

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • "Muhamed" -Mustafa Mahmud
  • "Zapečaćeni dženetski napitak" -Safijurahman Elmubarekfuri

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]