Hafsa bint Omer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kaligrafija imena 'Hafsa bint Omer'

Hafsa bint Omer (arapski: حفصة بنت عمر) rođena je 606, a umrla 665. godine. Bila je kći Omera ibn Hataba, drugog halife, i supruga islamskog Poslanika Muhammeda, radi čega je imala nadimak "majka pravovjernih".

Biografija[uredi | uredi izvor]

Prije braka s Muhammedom bila je u braku s Kunejsom ibn Huzejfom, koji je podlegao od rana zadobijenih u bici na Uhudu. Hafsa je tada imala 18 godina. Prema hadisu, nakon što je njegova kći Hafsa postala udovica, Omer ibn Hattab ponudio je ruku svoje kćeri Osmanu, koji je rekao: "Razmislit ću". Nakon nekoliko dana rekao je Omeru: "Mislim da sad nije moguće da se oženim". Nakon toga Omer je ponudio Hafsinu ruku Ebu-Bekru, koji je samo šutio i tako odbio. Nakon što se naljutio na njih dvojicu (ne znajući zašto ga odbijaju), otišao se požaliti Muhammedu, koji mu je tada rekao "Tvoja kći će se udati za boljeg od Osmana, a Osman će se oženiti boljom od Hafse". Tada je Omer ponudio ruku svoje kćeri Muhammedu i shvatio zašto su je Osman i Ebu-Bekr odbili. Osman se poslije oženio kćerkom Muhammeda.[1]

Muhammed se je oženio s njom nakon bitke na Bedru; Hafsa je tada imala oko 20, a Muhammed oko 56. Ovom ženidbom Muhammed pojačao je svoju vezu s Omerom, koji mu je tada postao punac (tast).

Hifz[uredi | uredi izvor]

Prenosi se da je Hafsa bila i hafiz Kur'ana (znala je Kur'an napamet). Kopija Kur'ana, koju je na papir, u obliku knjige, zapisao Zejd ibn Sabit po instrukcijama halife Ebu-Bekra, data je Hafsi na čuvanje.

"Džennetul Baki" (Rajski vrt), mezarje u Medini u kojem je pokopana Hafsa

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Sahihul-Buhari, tom 7, poglavlje 62, hadis br. 55.