Rejhana bint Amr

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rejhana bint Amr ibn Hunafa (Arapski ريحانة بنت زيد بن عمرو) je bila supruga poslanika Muhameda s.a.v.s. i samim time imala nadimak "Majka pravovjernih". Bila je Jevrejka iz plemena Benu Kurejze.

Rejhana je porijeklom iz Jevrejskog plemena Benu Nadir ali je bila udata za čovjeka iz Benu Kurejze.

Ibn Ishak, poznati Islamski historičar tvrdi da je Rejhana Muhammedu bila "ma meleket ejmanukum" (sluškinja) i da joj je ponudio da primi Islam i da se uda za njega, ona je odbila da primi Islam. Navodi se da je se poslije udala za Muhameda s.a.v.s. ali se ubrzo rastala. Ona je jedna od Poslanikovih supruga o kojoj se najmanje zna u Islamskoj tradiciji. Umrla je godinu dana prije Muhameda s.a.v.s. i zakopana je u Dženetul Beki, mezarje u Medini u kojemu su pokopane skoro sve supruge poslanika Muhameda s.a.v.s.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]