Hind bint Ebi-Umeje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
تخطيط اسم أم سلمة.png

Hind bint Ebi Umeja (Arapskiهند بنت أبي أمية) (580 - 680) je bila supruga Allahovog poslanika Muhameda s.a.v.s. i time imala titulu „Majka pravovjernih

Biografija[uredi | uredi izvor]

Također je poznata kao Hind el Mahzumija, Hind bint Suhejl i Umm Selema ( Bila je kćerka poglavara arapskog plemena Benu Mahzum Um Mahzum i njen prvi muž Abdullah ibn abdul Esed. Bila je među prvim konvertitima na islam, bilježi se da su samo Alija i još nekoliko njih primili islam prije nje.

Bila je proganjana od mekanskih idolopoklonika i prisiljavana da ostavi novu vjeru koju je prihvatila i prestane slijediti Muhameda s.a.v.s. Njen suprug je poginuo u bici na Uhudu 23. marta 625. godine. Imala je četvero djece sa prvim mužem prije Poslanika Muhameda:

  • Selema ibn Abdullah
  • Omer ibn Abdullah
  • Zejneb ibn Abdullah
  • Zura ibn Abdullah

Kao udovica je ostala sama sa djecom u Medini gdje nije imala rodbine ali je bila izdržavana od zajednice Ensarija i Muhadžira koji su to smatrali kao svojom dužnošću. Nakon što je upotpunila „idet“ (po Islamskom zakonu, vrijeme koje udovice moraju čekati nakon smrti muževa u kojima im nije dozvoljeno da se udavaju), Ebu-Bekr a zatim i Omer ibn Hattab je pokušavaju zaprositi, što ona odbija. Nakon toga je zaprošava Muhamed, što ona prihvata.

U tradicionalnim islamskim predajama je zapisan razgovor između nje i Poslanika Muhameda s.a.v.s. u kome se kaže da je ona rekla:

  • O Božiji poslaniče, ja imam tri karakteristike; ja sam žena koja je veoma ljubomorna i bojim se da kod mene nećeš vidjeti nešto što će te rasrditi a samim time i Allaha razljutiti što će dovesti do toga da me kazni, zatim, ja sam žena u godinama i ja sam žena koja ima malu djecu.

Poslanik joj je odgovorio:

  • Što se tiče ljubomore koju si spomenula, molim Allaha da ti je otkloni, što se tiče problema tvojih godina, i ja imam isti problem. Što se tiče tvoje porodice, tvoja porodica je i moja porodica.

Um Selema je se udala za Muhameda u svojoj 29 godini života. Navodi se da, jedna od poznanica Um Seleme je bila majka Hasan el Basrija i da je Um Selema često čuvala Hasana kad je bio mali. Umrla je u osamdeset četvrtoj godini života.