Idi na sadržaj

Zejneb bint Džahš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kaligrafija imena 'Zejneb bint Džahš'

Zejneb bint Džahš ([[arapski|arapski: زينب بنت جحش]]) rođena 593. godine je bila supruga islamskog poslanika Muhammeda, a samim time imala titul "Majke pravovjernih". Prije Muhammeda bila je na kratko udata za Muhammedovog usvojenog sina Zejd ibn Harisa. Njen brat, Ubejdulah ibn Džahš je prilikom hidžre u Abesiniju napustio islam i prigrlio Kršćanstvo. Njegova žena Remla bint Ebu Sufjan se nakon toga također udala za Muhammeda.

Imala je sestru po imenu Hamana bint Džahš.

Brakovi

[uredi | uredi izvor]

Zejd ibn Haris

[uredi | uredi izvor]

Nakon njene Hidžre u Medinu postala je dio novoosnovane islamske zajednice. Muhammed je njenoj porodici predložio brak sa njegovim oslobođenim robom i usvojenim sinom Zejd ibn Harisom, međutim, obzirom da je Zejnebina porodica imala visok socijalni status i aristokratsko porijeklo, njen brat je odbio brak sa njim što je Zejneb potvrdila. Muhammed je želio da poništi predislamsku klasnu diskriminaciju i dalje predlagao taj brak. Nakon što je objavljen Kur'anski ajet:

  • "Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, o­nda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo po svome nahođenju postupiti. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s Pravoga puta" (Al-Ahzab,36)

Zejneb je se udala za Zejda 626. godine. Njihov brak je bio neuspješan, i nakon samo manje od godinu dana njih dvoje se rastaju.

Muhammed

[uredi | uredi izvor]

Predislamski običaj koji se zadržao i u to vrijeme Muhammeda jeste da se usvojeni sin smatrao u istoj ravni kao i biološki sin. I za njega su važili svi propisi kao i biološkim, samim time smatralo se neprimjerenim (incest) ženidba sa ženom koja je bila udata za posinka, razlog radi kojega je napokon, oženio Zejneb bint Džahš je opisan u Kur'anskom pasusu:

  • A kad ti reče o­nome kome je Allah milost darovao, a kome si i ti dobro učinio: "Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!" - u sebi si skrivao o­no što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš. I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se o­ni od njih razvedu - kako Allah odredi, o­nako treba biti. (Kur'an, Al Ahzab,37)

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]