Zejneb bint Huzejme

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zejneb bint Huzejme (arapski زينب بنت خزيمة), rođena 595. godine, poznata po nadimku "Ummul Miskin" ili "Majka siromašnih" bila je četvrta supruga Allahovog Poslanika Muhammeda. Obzirom da je veoma rano umrla o njoj postoji manje podataka nego o Muhammedovim ostalim ženama.

Život[uredi | uredi izvor]

Bila je poznata po sažaljenju prema beskućnicima i siromašnim. Zejneb je prvo bila udata za Tufejla ibn Harisa koji je po mišljenju nekih, razveo se od nje, ili po mišljenju drugih, umro kratko nakon njihovog vjenčanja. Zejneb se zatim udala za muževog brata Ubejde ibn Harisa koji je 624. godine umro od rana zadobijenih u bici na Bedru. Tada je živjela u siromaštvu i nestašici.

Brak sa Muhammedom[uredi | uredi izvor]

Sljedeće godine, nakon braka sa Hafsom bint Omer, Muhammed je Zejnebi ponudio mehr od 400 dirhema ili 12 unci zlata, i ponudio joj brak.

Islamski učenjaci navode da je brak sa Zejneb, koji se desio u mjesecu ramazanu, trebao da da direktan primjer ostalim muslimanima, kako da postupaju sa udovicama onih koji su poginuli u bitkama, a također i da njihove porodice neće ostati siromasi nakon njihovih smrti. Ona je bila prva Muhammedova supruga koja je došla izvan plemena Kurejš, obzirom na to da je vodila porijeklo iz arapskog plemena Benu Hilalia.

Navodi se da je jedne prilike jedan siromah joj došao na vrata da joj zatraži brašna, ona mu je dala sve što ima i ostala bez hrane te noći. Muhammed je bio ganut tim činom i često ga spominjao.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Mezarje "Džennetul Baki" u Medini gdje je sahranjena "Majka pravovjernih", Zejneb bint Huzejme.

Umrla je manje od dvije godine nakon braka sa Muhammedom, a po nekim mišljenjima i nakon samo dva mjeseca, i tako postala jedina Muhammedova supruga koja je umrla prije smrti Muhammeda, pored njegove prve supruge Hatidže bint Huvejlid.

Nakon njene smrti, njen stan je bio prazan neki period, nakon čega ga je naselila Muhammedova šesta supruga Umm Selema.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]