Zejneb bint Huzejme

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zejneb bint Huzejme (arapski زينب بنت خزيمة), rođena 595. godine, poznata po nadimku "Ummul Miskin" ili "Majka siromašnih" je bila četvrta supruga Allahovog Poslanika Muhameda. Obzirom da je veoma rano umrla o njoj postoji manje podataka nego o Muhamedovim ostalim ženama.

Život[uredi | uredi izvor]

Bila je poznata po sažaljenju prema beskućnicima i siromašnim. Zejneb je prvo bila udata za Tufejla ibn Harisa koji je po mišljenju nekih, razveo se od nje, ili po mišljenju drugih, umro kratko nakon njihovog vjenčanja. Zejneb se zatim udala za muževog brata Ubejde ibn Harisa koji je 624. godine umro od rana zadobijenih u bici na Bedru. Tada je živjela u siromaštvu i nestašici.

Brak sa Muhamedom[uredi | uredi izvor]

Sljedeće godine, nakon braka sa Hafzom bint Omer, Muhamed je Zejnebi ponudio mehr od 400 dirhema ili 12 unci zlata, i ponudio joj brak.

Islamski učenjaci navode da je brak sa Zejneb, koji se desio u mjesecu ramazanu, trebao da da direktan primjer ostalim muslimanima, kako da postupaju sa udovicama onih koji su poginuli u bitkama, a također i da njihove porodice neće ostati siromasi nakon njihovih smrti. Ona je bila prva Poslanikova supruga koja je došla izvan plemena Kurejš, obzirom na to da je vodila porijeklo iz arapskog plemena Benu Hilalia.

Navodi se da je jedne prilike jedan siromah joj došao na vrata da joj zatraži brašna, ona mu je dala sve što ima i ostala bez hrane te noći. Muhamed je bio ganut tim činom i često ga spominjao.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Mezarje "Džennetul Baki" u Medini gdje je sahranjena "Majka pravovjernih", Zejneb bint Huzejme.

Umrla je manje od dvije godine nakon braka sa Muhamedom, a po nekim mišljenjima i nakon samo dva mjeseca, i tako postala jedina Muhamedova supruga koja je umrla prije smrti Muhameda, pored njegove prve supruge Hatidže bint Huvejlid.

Nakon njene smrti, njen stan je bio prazan neki period, nakon čega ga je naselila Muhamedova šesta supruga Umm Selema.