Idi na sadržaj

Hidžra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Hidžra (arapski: هِجْرَة, higret - selidba) jest selidba Poslanika Muhammeda sa prvim muslimanima iz Mekke u Medinu i označava početak islamskog kalendara, prema kojem muslimani računaju vrijeme. Ovo se zbilo u septembru 622. po gregorijanskom kalendaru.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Godinama je stanovništvo Jesriba, koje su činila dva paganska i više jevrejskih plemena, bilo razdirano nepomirljivim međusobnim odnosima. Od 620. više stanovnika je prihvatilo Muhammedovu poruku, dok ga najzad velika grupa ljudi iz tog grada nije pozvala da dođe u Jesrib i presuđuje u njihovim odnosima i da de facto upravlja gradom. Muhammed je povremeno slao svoje ugrožene pristalice iz Mekke u sigurnost tog grada i konačno je i sam pošao za njima, te se 622. nastanio u Jesribu.[1]

Preseljenje je bilo postupno, oko 313 muslimanskih porodica se iselilo u Medinu u roku od tri mjeseca, između mjeseci muharrema i rebiul-evvela 622. n. e. Posljednji se preselio sam Muhammed s prijateljem Ebu-Bekrom, i to upravo u noći u kojoj su Mekkelije pokušali atentat na njega. Grad Medina, nakon Hidžre, postaje središte Muhammedovog djelovanja te mijenja naziv iz Jesrib (kako se do tada zvala) u Medinat al-Nabi (u prijevodu s arapskog: Poslanikov grad), ili kraće Medina.

Muhammedovo preseljenje u Medinu početak je novog poglavlja u njegovom i životima njegovih sljedbenika. Oni nisu više bili mala, ugnjetavana, religijska grupacija, kao u Mekki. Sada su predstavljali samostalnu vjersko-političku zajednicu vjernika koja je imala vlast u oazi Medina. Zato se Muhammedovo preseljenje u Medinu smatra početkom dugog postojanja islama kao političke sile, što je simbolički izraženo izborom te godine za prvu godinu islamskog doba.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]