Hatidža bint Huvejlid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Hatidža bint Huvejlid (555–619; ar. خديجة بنت خويلد) bila je prva supruga islamskog poslanika Muhammeda. Bila je kćerka Huvejlida ibn Asada i pripadala je plemenu Benu Hašim.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Njen otac Huvejlid ibn Asad, koji je umro 585, bio je uspješan trgovac i umijeće poslovanja prenio je na Hatidžu, koja je nakon smrti oca uspješno poslovala i sačuvala porodično naslijeđe. Navodi se da bi, kada bi Kurejšije okupile karavane da krenu prema Siriji, gdje je bio njihov uobičajen put, Hatidžina karavana bila veličine kao njihova zajedno. Muhammed je imao 25 godina kad se njome oženio, a ona, bogata udovica, 40. Imala je dva nadimka: "Emirat-Kurejš" ("Kurejšijska princeza") i "Tahira" ("Čista"). Navodi se i da je često udjeljivala dobrovoljne priloge za siromahe i podržavala vjenčanja među omladinom. Isto tako se prenosi da nije vjerovala u idole, što je bilo neobično za to vrijeme. Dvaput se udavala, međutim, oba puta postala je udovica izgubivši muževe u ratovima koji su često se dešavali na tom području. Njen prvi muž bio je Ebu Halah Hind ibn Zarah i s njim je imala sina Hinda, koji je bio jedan od ashaba i učestvovao je u bitkama na Bedru i Uhudu. Hatidža lično nije putovala s trgovačkim karavanama za Siriju i za to je unajmila, po preporuci Ebu-Taliba, Muhammeda, koji je tada imao nadimke "Es-Sadik" ("Istinoljubivi") i "El-Emin" ("Povjerljivi"). Muhammed, koji je bio 15 godina mlađi od Hatidže, nije imao iskustva u trgovanju, pa je Hatidža poslala jednog od svojih sluga, Mejseru, da mu asistira na tom putovanju. Muhammed je imao samo 25 godina kada je prvi puta krenuo na taj poslovni put. Hatidžin profit bio je dvostruko viši od tog putovanja nego od bilo kojeg prijašnjeg, a Mejsere je bio fasciniran Muhammedovim karakterom i sposobnošću, pa je Hatidža odlučila i drugi put unajmiti Muhammeda, koji je ovog puta s karavanom išao u Jemen.

Brak s Muhammedom[uredi | uredi izvor]

Uvidjevši Muhammedove osobine, odlučila je da je on muškarac koji joj dolikuje, pa je, posredstvom svoje prijateljice Nufejse bint Umeje, Muhammedu poslala pismo u kojem mu nudi brak.

Prva muslimanka[uredi | uredi izvor]

Nakon što je Muhammed, po islamskom vjerovanju, primio objavu na brdu Hira od meleka Džibrila, bio je uplašen i zbunjen. Hatidža mu je bila podrška i utjeha u tom periodu i bila je prva osoba koja mu je povjerovala i postala njegov sljedbenik.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Muhammed za njenog života nije imao druge supruge, iz velike ljubavi koju je imao prema njoj. Godinu njene smrti nazvao je "godinom tuge". Imala je 64 godine kada je umrla (po nekim islamskim učenjacima 68). Mezar joj je u "Dženetul-mueli" (mezarje u Mekki).

U Tefsiru ibn Kesira navodi se da je Aiša (Muhammedova druga supruga) jednom upitala Muhammeda je li Hatidža jedina žena koju on voli. Muhammed joj je odgovorio:

"Povjerovala mi je kada mi niko nije vjerovao, prihvatila je islam kada su ga svi odbacili, dala mi je utjehu kada mi niko nije ruku pružio."

Reference[uredi | uredi izvor]