Asija bint Muzahim

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Asja bint Muzahim ili Asja, žena faraonova (arapski: آسية), se u islamu smatra jednom od najplemenitijih žena u historiji čovječanstva. Jedna je od četiri žene za koje je poslanik Muhamed rekao da su upotpunile svoj iman (vjerovanje), te da će prve ući u džennet (raj).[1]

A onima koji vjeruju - Allah kao pouku navodi ženu faraonovu, kad je rekla: "Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u džennetu i spasi me od faraona i mučenja njegova, i izbavi me od naroda nepravednog!" (Kur'an - At'Tahrim, 11)

Tradicija[uredi | uredi izvor]

Kur'an Asju opisuje kao ženu Firaunovu i ne spominje njeno ime.

Prema vjerovanju, poslanik Musa je bio jedan od prvorođenih sinova egipatskih robova, za koje je tadašnji faraon (u Kur'anu: Firaun) naredio da budu ubijeni. Musaova majka je željela spasiti sina tako što ga je stavila u košaru i pustila je da pluta Nilom. Košaru je na rijeci primijetila Firaunova žena, Asja, i naredila da se donese iz vode. Kako je Asja na dvoru imala sve osim vlastite djece, odlučila je, sa odobrenjem Firauna, posvojiti dječaka u njoj.

Asja je Musaa odgajala kao egipatskog princa i on je uživao sve vladarske povlastice. To se, međutim, promijenilo kada je Musa slučajno ubio Egipćanina, te bio prognan sa dvora. Nakon što mu je objavljen Tevrat, Musa se vratio u Egipat i na Firaunovom dvoru počeo pozivati ljude da odbace politeizam. Asja je postala jedna od prvih ljudi koji su prihvatili Musaove pozive, što je izazvalo gnjev Firauna. On joj je dao da izabere između štovanja njega kao boga i otmjenog života koji bi tako uživala, i kamenovanja. Ona je odbila ostaviti svoju vjeru, te okončala svoj život na dnu klisure.

Usporedba s biblijskom verzijom[uredi | uredi izvor]

Biblijska priča o Musaovom odrastanju se razlikuje u nekim segmentima. Kao Musaovu posvojenu majku navodi faraonovu kćerku, koja se uglavnom poistovjećuje s drugom spomenutom egipatskom princezom, Bitijom. Prema Bibliji, faraonova kćerka nije imala djece i željela je posvojiti dječaka kojeg je pronašla u košarici. Kako na njenom dvoru nije bilo dojilja, zaposlila je Musaovu majku, i dalje se ne spominje u Bibliji.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]