Bitka kod Hunejna

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bitka kod Hunajna je bila važna bitka između muslimanskih snaga pod vodstvom poslanika Muhameda i armije nevjernika 630. godine. Ona se je dogodila na Hunajn dolini, između Meke i utvrđenog grada Taifa. Na kraju, muslimani su pobjedili, osiguravši muslimansko ujedinjenje Arabije.

Protivnici muslimana su bili plemena Havazin i Takif, poznati po svojoj hrabrosti i vještini sa strijelama. Zabrinuti o rastom islama i Muhamedove moći, oni su se okupili i namjerivali napasti Meku. Međutim, Muhamed je brzo saznao za njihove planove, pa je sam pošao prema njima sa armijom od 12,000 ljudi. Od tih 12,000, kaže se da su 10,000 bili isti oni koji su sa njim osvojili Meku a 2,000 novi vjernici iz Meke.

Iako puno manji, Havazini i Takifi su bolje poznavali teren, tako da, kad je prednji dio muslimanske vojske stiglao u područje, oni su ga napali iz zasjeda. Taj dio Muhamedove armije je onda pokušao da se vrati glavnoj armiji, ali uhvatila ih je panika i nered. Ipak, Muhamedova vojska je stigla do njih i u jurišu je napala nevjernike. Muslimani su pobijedili u bici i njihovi protivnici su se vratili u Taif.

Islamska pobjeda natjerala je pustinjska plemena da pređu na islam. Nedugo poslje toga i pobunjenici u Taifu su se predali i prihvatili islam. Poslije ove bitke i ujedinjenja Arabije dva-tri područja su se pobunila, ali tad islamska država je bila dovoljno snažna da ih se riješi. Bitka kod Hunajna je iz tog razloga zadnja važna Muhamedova vojna pobjeda.