Bitka kod Hunejna

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bitka kod Hunejna
Datum630.
LokacijaHunejn, u blizini Ta’ifa, današnja jugozapadna Saudijska Arabija
IshodOdlučujuća pobjeda Muslimana
Sukobljene strane
Muslimani
Kurejš
Beduinska plemena: Hevazin
Sekif
Kais
Nasr i dr.
Komandanti
Muhammed
Alija ibn Ebu-Talib
Malik ibn Awf al-Nasri
Vojne jedinice
12.000 20.000
Žrtve
70 ubijenih[1]
6.000 zarobljenika[2]
24.000 kamila ratnog plijena[2]

Bitka kod Hunejna je bila važna bitka između muslimanskih snaga predvođenih poslanikom Muhamedom i armije beduinskih plemena Hevazin i Sekif. Bitka se dogodila 630. godine, kod mjesta Hunejn, u dolini između Meke i utvrđenog grada Ta’ifa.

Bitka je završila odlučujućom pobjedom muslimana, koji su zarobljeni ogroman plijen. Bitka kod Hunejna je jedna od bitaka koja je po imenu navedena u Kur'anu, u suri Et-Tevba, u 25. ajetu.[3]

Ova pobjeda muslimana osigurala je ujedinjenje Arabije.

Protivnici muslimana su bili plemena Hevazin i Sekif, poznati po svojoj hrabrosti i vještini sa strijelama. Zabrinuti rastom islama i Muhamedove moći, oni su se okupili i namjerivali napasti Meku. Međutim, Muhammed je brzo saznao za njihove planove, pa je sam pošao prema njima sa armijom od 12.000 ljudi. Od tih 12.000, kaže se da su 10.000 bili isti oni koji su sa njim osvojili Meku a 2.000 novi vjernici iz Meke.

Iako puno manji, Hevazini i Sekifi su bolje poznavali teren, tako da, kad je prednji dio muslimanske vojske stigao u područje, oni su ga napali iz zasjeda. Taj dio Muhamedove armije je onda pokušao da se vrati glavnoj armiji, ali uhvatila ih je panika i nered. Ipak, Muhamedova vojska je stigla do njih i u jurišu je napala nevjernike. Muslimani su pobijedili u bici i njihovi protivnici su se vratili u Ta’if.

Islamska pobjeda natjerala je pustinjska plemena da pređu na islam. Nedugo poslije toga i pobunjenici u Ta’ifu su se predali i prihvatili islam. Poslije ove bitke i ujedinjenja Arabije dva-tri područja su se pobunila, ali je tada islamska država bila dovoljno snažna da ih se riješi. Bitka kod Hunejna je iz tog razloga zadnja važna Muhamedova vojna pobjeda.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ The Sealed Nectar. Pristupljeno 17. 8. 2016.[mrtav link]
  2. ^ a b The Life of Mahomet and History of Islam to the Era of the Hegira. Pristupljeno 17. 8. 2016.
  3. ^ Henri Lammens and Abd al-Hafez Kamal. "Hunayn". u P.J. Bearman; Th. Bianquis; Clifford Edmund Bosworth; E. van Donzel; W.P. Heinrichs (ured.). Encyclopaedia of Islam Online Edition. Brill Academic Publishers. ISSN 1573-3912.