Politeizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Politeizam je vjerovanje u više bogova, odnosno mnogoboštvo. Starija je forma religije od monoteizma.

Politeizam je čest oblik vjerovanja kod drevnih civilizacija. Nastao je od primitivnog totemizma i animizma personifikacijom sila i pojava prirode. Visoko razvijene politeističke religije, a najviše grčka i rimska nazivaju se mitologijama. Danas gotovo da nema većih politeističkih religija, već postoje samo tradicionalna vjerovanja. Jedina veća politeistička religija je japanska vjera šintoizam, zasnovana na poštivanju prirode i predaka.

U Islamu kršćanstvu i judaizmu i većini drugih monoteističkih religija politeizam se smatra posljedicom odbacivanja vjere u istinitog jednog Boga, i njegova supstitucija nečim što je plod mašte, odnosno personifikacija sila i pojava prirode, od koje se otuđio, otuđenjem od Boga.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Religious syms.svg Nedovršeni članak Politeizam koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.