Brahma

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Brahma, Prikaz iz 19. vijeka

Brahma (Sanskrit, m., ब्रह्मा) je ime jednog od glavnih bogova hinduizma. Oni ga smatraju za tvorca svijeta i svih živih bića. Daljnji glavni bogovi su Višnu (ujedinjenje) i Šiva (uništenje). Svi troje zajedno stvaraju Trimurti.

U tome trojstvu Brahma predstavlja princip stvaranja. Predstavljen je sa četiri lica, okrenuta na četiri strane svijeta, sa četiri ruke. Često ga prikazuju da jaše na ptici labudu. Njegov simbol kao i prateća životinja je mistična guska s kojom može odletjeti na bilo koje mjesto u svemiru.Ime ovog boga se koristi i za ime bramanskog prvosveštenika.

Značenje riječi[uredi | uredi izvor]

Brahma je riječ, koja po učenju hinduističkih svetih knjiga Veda ima različito značenje: snaga molitve, sveto znanje, gospodar snage, gospodar stvorova, kralj bogova, Apsolutno, vrhovno božanstvo, panteističko Svebiće.