Idi na sadržaj

Indra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bog rata i vremena

Indra (Sanskrit: इन्द्र ili इंद्र Indra) je mitološki bog rata i vremena (vrijeme u meteorološkom smislu). Također je i Kralj Bogova (Deva) i Gospodar Nebesa u hinduizmu. Prvobitno se spominje u Rgvedi kao vrhovno božanstvo i pripisuje mu se herojski karakter ali i da je arogantne i zaljubljive prirode. U indijskoj mitologiji još iz vedskog perioda uvijek zauzima veoma značajno mjesto iako je u kasnijem periodu izgubio nešto od svoje božanske veličine sa novom klasifikacijom bogova i uspostavljanjem svetog hinduističkog trojstva - trimurti. Njegov je status niži od onog kojeg imaju Brahma, Višnu i Šiva. Zato se kaže da je Indra kralj nižih bogova.

Indra se još definira i kao bog groma/munja što mu je i jedno od oružja - Vajra. Pored munje, Indra koristi i luk i strijelu, mrežu i kuku. Njegov slon je golema životinja sa četiri kljove po imenu Airvata. Indra je ratnički bog, zaštitnik drevnih Arijaca. Njegova je veličina ogromna, boja mu je crvenkasta, kosa i brada su mu kovrdžavi. U najranijim opisima Indra u bitkama je jurišao u bornim kolima koje vuku konji. Prije bitke Indra ispija i velike količine some, ritualni vedski napitak od istoimene biljke i raznih dodataka. Iako mu je snaga koju je davala soma uglavnom bila potrebna u borbi, često je pio samo da bi se napio.

Naravno, mnoge legende govore o Indrinim poduhvatima. On je predvodnik Deva (bogova u nebeskom dijelu hinduističke podjele) i elemenata: Agnija (vatra), Varune (voda) i Surje (sunce) u stalnom ratu protiv demonskih Asura iz podzemnog svijeta i protiv Patala, onih koji su suprotstavljeni moralu i principima uzvišenosti (dharma).

Idra u svakom slučaju nije savršeno biće, njemu se pripisuje veliki broj ljudskih osobina, više nego ijednom drugom božanstvu. Možda mu je iz tog razloga posvećen i najveći broj himni iz drevnih svetih tekstova (Vede).

Indra živi u području oblaka oko najviših vrhova Planine Meru. Ratnici nakon smrti dolaze na njegov dvor Svarga i tu obitavaju u stanju u kojem nema tuge, bola ni straha a zabavljaju se gledajući ples duhova i igrajući igre. Osim njih, Indrin dvor uveličavaju i bogovi elemenata, nebeski mudraci i veliki kraljevi.

U hinduističkoj mitologiji postoji veoma mnogo božanstava, njihovih inkarnacija, mitova o njima i brojnim događajima iz njihovog mitološkog života. Sva ova božanstva imaju i mnogo imena, koja uglavnom dodatno opisuju njihove osobine i moći. Mnogi bogovi iz hinduističkog panteona preneseni su i u budizam i druge istočnjačke religije.

Izvori i vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]