Parvati

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Parvati, božanska majka, hrani Ganeša, njenog sina.

Parvati (sanskrit: पार्वती|पार्वती) je jedno od mnogih božanstava štovanih u hinduističkom panteonu. Parvati je obožavana kao vrhovna božanska majka i sve druge boginje u hinduizmu se posmatraju kao jedna od njenih inkarnacija ili manifestacija. S druge strane, Parvati predstavlja i Šakti, tj. njen pozitivni i blagi aspekt, jer, Parvati je božanska majka. Dalje, ova boginja je utjelotvorenje sveukupne energije u univerzumu.

Parvati ima status druge pratilje Šive, hinduističkog boga uništenja i preporoda. Ipak, ona se ne razlikuje od Sati, bivše pratilje boga Šive, jer je Parvati njena reinkarnacija. Parvati je i majka dva važna božanstva u hinduizmu: Ganeše i Kartikeja. Prema nekim interpetacijma Parvati je sestra boga Višnua i kćer Himalaja.

Kada se prikazuje pored Šive, Parvati ima dvije ruke. Kada nije pored njega, prikazana je sa četiri ruke a uz nju su tigar ili lav. U principu, Parvati je dobra boginja ali, kao i mnoga druga hinduistička božanstva, ona ima i svoju tamnu stranu, svoje strašne aspekte poput Durge, Kali ili Čandi. Njeni pozitivni oblici su Mahagauri, Šailputri i Lalita.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Opis[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Izvori i vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]