Aruna

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Aruna (od sanskrit: अरुण aruná – crveno-smeđe, crvenkasto) Prema hinduističkoj mitologiji Aruná ili Arun se odnosi na crvenkasti sjaj izlazećeg Sunca. Aruna u doslovnom značenju znači crvenilo izlazećeg Sunca ili "izlazeće Sunce" za koje se vjeruje da posjeduje spiritualne/duhovne moći. Označavanje dolaska novog dana je jedno od najvažnijih simboličkih značenja koje se pripisuju Aruni. On je “kralj pernatih plemena i nemilosrdni neprijatelj zmija” i otac Džatajua, legendarng kralja lešinara.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

Prema hinduističkoj mitologiji Vinata je rodila dva sina koja su dobila imena Aruna i Garuda. Mudrac Kashyapa, njihov otac, i otac Deva, Asura, Naga i sveg čovječanstva, obećao je Vinati da će njeni sinovi imati veliku moć ali da ona mora strpljivo sačekati da se oni izlegu. No, Vinata je bila nestrpljiva i nesmotreno slomila jedno jaje i tako potakla prijevremeno izlijeganje Arune koji je iskočio van ljuske u obliku blijeska munje, crvenkast i svijetao tek poput jutarnjeg sunca. Zbog toga što je preuranjeno došao na svijet, Aruna nije imao puni sjaj podnevnog sunca kao što je bilo obećano. Za razliku od njega, Garuda se rodio na vrijeme te je on postao glavna Višnuova vahana (prevozno sredstvo).

Aruna je danas često muško ime u Indiji.

Reference[uredi | uredi izvor]

Također pročitati[uredi | uredi izvor]