Durga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Boginja Durga u borbi protiv Mahišasura, bika-demona.

Durga (sanskrit: दुर्गा) je jedno od božanstava iz hinduističke mitologije. Zovu je i "nedodirljiva, nepristupačna", "ona koja može izbaviti i iz najbezizlaznijih situacija", Maa Durga (Majka Durga). Dakle, Durga je Devi, žensko božanstvo. Prikazuje se sa deset ruku u kojima nosi oružje ili cvijet lotosa i kako jaše lava ili tigra. Često je predstavljena sa rukama u simboličkim pozama i meditirajućim osmijehom na licu.

Durga je utjelotvorenje Šakti, ženske kreativne moći, i egzistira i stanju kojem ne ovisi ni od čega osim univerzuma – ona je dovoljna samoj sebi, a pri tome ispoljava "silinu" samilosti. Za Hinduse, Durga je jedan od aspekata boginje Kali, strašnog borca protiv demona, odnosno ratnička forma Parvati, Šivine žene. Zato jer je jedna od formi Parvati, Durga je i majka Ganeša i Kartikeja. Durga je neustrašiva i strpljiva, nikada ne gubi svoj smisao za humor, čak ni za vrijeme epskih bitaka protiv zla.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Opis[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Izvori i vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]