Džataju

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ravana odsijeca krilo Džatajuu

Džataju (sanskrit: जटायू, jatāyū) je prema hinduističkoj mitologiji sin Aruna i nećak Garude. Džataju je polubog, kralj lešinara, i prikazan je u obliku lešinara. Prema legendi, Džataju je pokušao spasiti Situ, (Ramina žena, simbol vrlina žene i supruge, jedna od glavnih likova u Ramajani) koju je oteo Ravana (gospodar demona, predstavlja se kao nasilnik ali i učenjak). Džataju je čuo Sitine povike i priskočio joj je u pomoć. Džataju se udarcima moćnih krila borio srčano i hrabro protiv Ravana. Ali, Džataju je bio star i njegove godine su učinile svoje pa je Ravana odnio pobjedu. Ipak, Rama je na kraju ubio Ravana.

Prema predanju, Džataju je imao brata, Sampatija. U svojim mladim danima njih dvojica su često odmjeravali snage i takmičili se u visini leta. Jednom prilikom Džataju je letio tako visoko da se približio vrelom plamenu Sunca i bio u opasnosti da mu izgore krila. Sampati je zaštitio brata raširivši svoja krila i tako ga spasio od vrućih sunčevih zraka. Međutim, u tom nesebičnom činu Sampati je, nažalost, izgubio svoja krila. (U nekim drugim verzijama ove priče, uloge su zamijenjene.)

U grčkoj mitologiji postoji sličan mit, mit o Ikaru i Dedalu, mada u njemu nema elemenata samopožrtvovanja za dobrobit drugog kao u prvom primjeru.

U periodu od 2000. do 2007. godine u Indoneziji je postojala avioprevoznička kompanija "Jatayu Airlines" (Jatayu Gelang Sejahtera).

Pogledajte[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]