Garuda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Garuda proždire zmiju
Garuda na nacionalnom amblemu Tajlanda
Višnu i Garuda, Angkor Vat, Kambodža


Garuda (sanskrit: गरुड Garuḍa) je, prema hinduističkoj mitologiji, jedno od božanstava nižeg reda, najčešće se predstavlja u obliku orla sa zlatnim perima, raširenih krila i često ima ljudski trup i/ili glavu. Garuda na glavi može imati i krunu, kao i njegov gospodar, Višnu, kome je i vahana. Prema predanju, Garuda je ogromnih dimenzija i kada se pojavi može potpuno zakloniti sunce. Opisan je u hinduističkim i budističkim tekstovima.

Prema nekim istraživačima, ime ovog mitološkog bića potiče od gara-ud-di, što znači "onaj koji čeka otrov", ili "onaj koji donosi veliki teret", dok drugi tvrde da mu ime potiče od imena, vedskog boga sunca - Garuman.

Garuda u mitologijama[uredi | uredi izvor]

Garuda očito ima veliku važnost u hinduizmu pošto su mu je posvećena jedna cijela upanišada a ima i više drugih imena: Chirada, Gaganeshvara, Kamayusha, Kashyapi, Khageshvara, Nagantaka, Sitanana, Sudhahara, Suparna, Takshya, Vainateya, Viṣṇuratha itd. Vjeruje se da molitva Garudi može izliječiti od otrova.

Priče o rođenju Garude i njegovim djelima date su u prvoj knjizi Mahabharate. Prema ovom epu, Garuda se izlegao iz jajeta u obliku paklenog plamena moćan poput kosmičkog požara koji proždire svijet na kraju svakog vijeka. Uplašeni, bogovi su zatražili milost i Garuda, čuvši njihove vapaje, smanjio je svoju veličinu i energiju.

Tačna veličina Garude nije poznata ali kaže se da njegova krila imaju raspon od mnogo milja. Ovo je doduše možda samo poetsko pretjerivanje, ali, kaže se i da kada Garuda zamahne krilima stvori se strašan uragan koji zamrači nebo, odnosi kuće i čupa drveće iz korijena. Čovjek u usporedbi sa Garudom toliko je malen da se može sakriti u njegovom perju i paperju a da ne bude primijećen.

U budističkoj mitologiji Garude su božanska rasa ljudi-ptica čiji su ljuti neprijatelji Nage (zmije). Po jednoj priči, Buda je pomirio Garude i Nage. Ali, Naga i Garuda su zapravo samo dvije Višnuove inkarnacije, dva apekta božanske sadržine pomireni u Višnuu.

U starijim prikazima ovog bića ne nalazimo ljudske karakteristike dok su noviji primjerci gotovo potpuno humanizirani.

Garuda kao simbol i inspiracija u savremenoj kulturi[uredi | uredi izvor]

  • Garuda je nacionalni simbol u Tajlandu.
  • U grbu Indonezije prikazan je Garuda a "Garuda Indonesia" je indonezijska avio-kompanija
  • Garuda, ili Khangarid, je simbol Ulan Batora, glavnog grada Mongolije, po njoj je nazvana i kompanija "Hangard" te "Khangarid" (Хангарьд), nogometni klub.
  • Elitni tjelohranitelji srednjovjekovnih Hoysala kraljeva u Karnataki, Indija, zvali su se Garude, jer su služili kralju kao što je Garuda služio Višnuu.
  • U animiranom manga/anime serijalu Naruto, Garuda je završni potez Deidare, lika koji posjeduje moć eksplozivnog razaranja.
  • U igri Street Fighter EX, Garuda je demon nalik na samuraja s kojim se treba obračunati pri kraju igre.
  • U igri Warhammer Fantasy Battle demoni veoma liče na tradicionalne prikaze Garude.
  • U animiranom manga/anime serijalu Digimon, Garudamon je super digievoluirani Biyomon.
  • U animiranom manga/anime serijalu i igri Yu-Gi-Oh!, postoji monstrum po imenu 'Garuda duh vjetra', predstavljen kao orao sa ljudskim udovima.
  • U seriji Power Rangers: Mystic Force, simbol Žutog rendžera je Garuda.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Galerija[uredi | uredi izvor]