Power Rangers

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Power Rangers je američka TV serija kreirana od strane Haim Sabana, ali nakon serije Lightspeed Rescue produciranje serije je preuzeo Disney. Posebno u ovoj seriji je da djelimično scene iz japanskih serijala Super Sentai korištene i samo japanski glumci zamjenjeni američkim, dok su mnoge borbe samostalno snimane. Do danas je snimljeno 16 sezona serije i 2 filma. Radi velikog uspjeha serije stvoreno je tržište za mnoge dječije igračke. Tako je za svaku sezonu napravljene igračke svakog rangera i njihovih zordova.

Opće informacije[uredi | uredi izvor]

Power Rangersi su grupa tinejdžera koja spašava svijet od zla. Ta grupa se većinom sastoji od pet članova od kojih svaki ima sposobnost da uskoči (morfira) u specijalno odijelo i da tako zaštiti svoj identitet i dobije više snage. Oni koriste različito oružje i takozvane zordove (velika mehanička stvorenja oblika različitih životinja) da bi pobjedili svoje protivnike. Da bi se razlikovali u svakog rangera je borilačko odijelo druge boje (najčešće su to crvena, plava, crna, žuta, zelena i roza).

Haim Saban je htio sa ovom serijom japansku seriju Sentai Zyuranger napraviti poznatu u Americi. Ali niko nije mogao da se sbliži sa japanskim pričana, tradicijama i riječima. Iz tog razloga zamijenio je japanske glumce sa američkim, preuzeo scene u borilačkim odijelima u zordovima i seriji dao novu priču. Serija se prikazuje od 1993. godine i od tada se do danas, puno promijenila. Uživa veliki popularitet posebno među mlađim gledaocima. Jedna epizoda traje otprilike 20 minuta, dok u Evropi su epizode često skraćene. Serija počinje uvijek nakom početne špice u kojoj neki negativac želi da uništi ili pokori zemlje i njene stanovnike. Power Rangeri budu izabrani da se bore protiv njih. Oni čudovište brzo nadjačaju i onda se ono uveća. Rangeri pozovu svoje zardove i zajedno pobijede čudovište. Svaki Ranger ima svoje posebno oružje i svog zorda. To oružje se u toku emisije najčešće poboljša ili nadogradi. Često u toku sezone se pojavi i šesti Ranger. On ima često druge planove i ciljeve nego Rangeri i nekad je i zao ali se na kraju priključi grupi. U prvoj sezoni radnja se prenosila iz sezone u sezonu. Iste osobe su stalno dobijale novu moć. Po ovom konceptu se radilo sve do sedme sezone. Ali od tada je skoro u svakoj sezoni bili nastupa svih rangera i epizoda u kojoj su se stari i novi rangeri zajedno borili. U desetoj sezoni su se za jebilej borili svi crveni rangeri zajedno.

Sezone[uredi | uredi izvor]

Mighty Morphin Power Rangers (1)[uredi | uredi izvor]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Pet tinejdžera Jason, Zack, Billy, Trini i Kimberly odabrani su od Zordona da se kao Power Rangeri bore protiv vještice Rite Repulse koja šalje svoja čudovišta da uništi Zemlju i grad Angel Grove. U borbi protiv zla Rangeri pored oružja imaju i dinozordove na raspolaganju. Pored zlih moći Power Rangeri moraju se boriti i sa tinejdžerskim problemima. U ovoj sezoni dolazi i Tommy zeleni Ranger. Na početku Rita manipulira s njime i on se bori protiv ostalih. Kasnije on pređe na stranu Rangera da im pomogne. On i Kimberly se zaljube jedno u drugo.

Po uzoru na: Kyoryuu Sentai Zyuranger

Broj epizoda: 60

Mighty Morphin Power Rangers (2)[uredi | uredi izvor]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Nakon što Rita nije uspjela obaviti svoj zadatak na njeno mjesto dolazi njen gospodar lord Zedd. On uništava Dino-Zordove i moć zelenog Rangera. Nakon toga Zordon stvara Munja – Zordove i bijelog Rangera (i dalje Tommy), koji postaje vođa Rangera. Jason, Zack i Trini napuštaju Rangere pošto su morali ići na konferenciju mira u Švicarsku. Njih će zamijeniti Rocky, Adam i Aisha. Rangeri i dalje nose svoja stara odijela i ako sad više nemaju Dino – Zordove na raspolaganju. (Samo odijelo bijelog Rangera i Zordovi su iz Gosei Sentai Dairanger)

Po uzuru na: Gosei Sentai Dairanger

Broj epizoda: 55

Mighty Morphin Power Rangers (3)[uredi | uredi izvor]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Nakon što i lord Zedd Rangere nije mogao pobijediti dolazi Ritin Brat Rito Revolto i donosi novu pticoliku vojsku zla. Ti ratnici se zovu Tengusi koji uništavaju Munja Zordove. Zordon šalje Rangere Ninjoru koji im daje ninja moć. Tada Rangeri imaju Nindža odijela kojima se mogu boriti protiv Tengusa i borbena odijela slična starim u borbi protiv čudovišta. Uz novu moć dobili su i nove Zordove sa kojim se mogu odbraniti od Rita, Rite i Zedda. Na kraju se pojavljuje i Ritin otac Gospodar Straha. On uspjeva da vrati vrijme unazad i tako Rangere pretvara u bezopasnu djecu. Samo vanzemaljski Rangeri sa Aquitaraumogu odbraniti Zemlju. Dok se Rangeri pretvoreni u djecu upućuju da ponovo sastave Zeo kristal i da ga iskoriste kao novi izvor moći.

Po uzoru na: Ninja Sentai Kakuranger i druga sezona

Broj epizoda: 50

Power Rangers: Zeo[uredi | uredi izvor]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Pomoću Zeo kristala tinejdžeri se sada mogu pretvoriti u Zeo Rangere. Dok su tražili Zeo kristal, Aisha je odlučila da ostane u Africi, nakon toga njena prijateljica Tanya dobija žutu moć. Nakon što je stara Ranger centrala potpunu uništena Zordon pravi potpuno novu. Billy odjednom odlučuje da ne želi više da bude aktivan Ranger. Odjednom se pojavljuje novi protivnik Imperium Robota. Kasnije se Rita i lord Zedd vraćaju na Mjesec da unište imperiju robota. Za vrijeme borbe se pojavljuje čudnovati zlatni Ranger koji se ispostavlja kao Trey, lord planeta Triforia, njega će lovac na blago toliko povrijediti da noće moći više bitit Ranger. Zato Jason bivši crveni Ranger dobija zlatnu moć. Prije nego što Trey napusti Zemlju poklanja Rangerima super Zeo kristale koji se kasnije pretvaraju u super Zeo Zordove. Nakom što oni unište Kralja Monda pojavljuje se njegov najstariji sin i kidnapuje Tommya i izmanipuliše mu mozak tako da on Rangere shvata kao protivnike. Tek nakon duge borbe on se ponovo sjeća i uspijeva pobjediti princa. Na kraju sezone Rangeri uspijevaju Treyu vratiti zlatnu moć, Mondo koji je popravljem bude ponovo poražen od šest rangera koji su pomoću Treyove moći odrasli i mora se povući. Rita i Zedd daju Mondu i njegovoj porodici robota bombu u obliku poklona zapomirenje. Kada je Princ robot otvori ona eksplodira i uništi vođe Imperiuma robota. Oni se potpuno popravljeni vraćaju u seriji Power Rangers: In space.

Po uzoru na: Chouriki Sentai Ohranger

Broj epizoda: 50

Power Rangers: Turbo[uredi | uredi izvor]

Ova sezona se odvija nakon drugog filma (Turbo – A Power Rangers Movie).

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Da bi dobila moć svemirska gusarka Divatox udaje se za moćnog Maligorea koji živi na čudnovatom otoku Muiranthias. Da bi ih pobijedili Rangeri dobijaju od Zordona novu Turbo moć i Turbo Zordove. Pošto se Rocky povrijedio dvanaestogodišnji Justin slučajno saznaje ko su Pover Rangeri on dobija plavu moć. Nakon što su Rangeri uspjeli da Divatox zaustave ona se zaklinje da će se osvetiti. Istovremeno Zordon, mentor Rangera vraća se na planetu porijekla. Bijela čarobnica postaje nova mentorica. U početku ona Rangerima stvara probleme jer samo postavlja pitanja, a nikad ne odgovara. Kasnije Divatox se vraća i zamalo pobijedi Rangere. Zbog Divatox pokušaj da se moć Rangera prenese na nove Rangere (to je potrebno da bi stari Rangeri mogli živjeti svoj život) skoro propadne. Uspijevaju prenijeti Turbo moć na T. J, Cassy, Carlos i Ashley. Od Fantom Rangera dobijaju nove spasilačke Zordove, a Divatox dobija pomoć od svog brata Havoca i njegovog metalnog Dinozorda. Oni ne uspijevaju pobijediti Divatox, T. J, Cassy, Carlos i Ashley putuju u svemir da spase Zordona.

Po uzoru na: Gekisou Sentai Carranger

Broj epizoda: 43

Power Rangers: In Space[uredi | uredi izvor]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Zordon je kidnepovan od Monarha Tame i njegovih vojnika. Jedina prepreka je crveni svemirski Ranger Andros. Da bi spasili Zordona Rower Rangeri se sa njim sastave. Njiha nova protivnica je Princeza Tame Astronema. Kasnije se ispostavlja da je oma sestra Androsa koji se kao djeca bili kidnepovani od Darkonde. Kasnije Rangeri nalaze na brodu zaleđenog srebrenog Rangera Zhanea kojeg je Andros stavio u hladnjaču nakon što se u borbi povrijedio. Nakon što situacija postaje opasnija Androstražii od Zordona da mu da tajne ključne karte da bi pozvati Maga 5 zordova. Na kraju andros nalazi Zordona i on ga moli da uništi svoju energetsku posudu njemu to pada teško ali ipak on to uradi. Nakon te eksplozije sva poznata čudovišta i imperium robata pretvaraju se u prakh a Rita, lord Zedd, Divatox i Astronema pretvaraju se u normalne ljude.

Po uzoru na: Denji Sentai Megaranger

Broj epizoda: 43

Power Rangers: Lost Galaxy[uredi | uredi izvor]

Ova sezona daje potpuno novu priču i nije povezana sa strarim na ko da odma na početku se pojavljuju nuvi Rangeri

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Svemirski brod Terra Venture je naputu da nađe novi svijet za ljude koji žive na njemu. Kroz svjetska vrata lijepa Maya dolazi na brot Terra. Ona moli pet Tinejdžera da joj pomognu spasit njenu planetu Mirinoi koja je napadnuta od čudovišta Scorpiuda. Oni prete Mayu i ispostavlja ses da su oni i Maya izabrani za izvuku Quasar mačeve iz kamena. Mike koji je dobio mač crvenog Rangera za vrijeme borbe pada u rupu i predaje mač svom mlađem bratu Leo. Kasnije se pojavljuje ratnik koji jedino želi da ubije Scorpiusa. Ali nije na strani Rangera jer je ispunjen zlom i željum za osvetom jer je Scorpius ubio njegovog sina Ziku. Pošto je on bio zarobljen u istoj rupi kao i Mike i on uspijeva da i njega oslobodi od njegove želje za osvetom. Na kraju se veliki ratnik zrtvuje da bi pomogao Rangerime i Mike postaje novi veliki ratnik. Kada Kendrix u biva ubijem dobija Karone nekadašnja Astronema priliku da ispravi greške iz prošlosti. Finale se događa kada svemirsli brod Terra prodire u izgubljenu galaksiju gdje ih čeka novi protivnik Kapetan Mutiny. Dok Rangeri uspijevaju da izbjegnu i tu opasnust i nalaze planetu koja treba da bude njiv novi dom koji se ispostavlja kao Mirinoi.

Po uzoru na: Seijuu Sentai Gingaman

Broj epizoda: 45

Power Rangers: Lightspeed Rescue[uredi | uredi izvor]

Sa Lightspeed Rescue počelo se po novom principu. Moć niji imala magičnog izvora neko ju je kontrolisala vojska.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

U pustinji je je slučajno otvoren hram iz kojeg su pobjegli demoni. Oni žele da pod vodstvom Diabolica da ponuvo izgrade svoju palaču na prostoru grada Mariem Bay. Tajna podvodna baza pod upravom kapetana Mitchela traži pet stanovnika grada koji imaju specialne sposobnosti da budu aktivni kao Power Rangeri. Profesorica Fairwether im daje Zordove i oružje najnovije tehnologije. Kasnije se Rangeri moraju se boriti protiv zlog srebrnog Titan Rangera. Kasnije se ispostavlja da je on sin kapetana i brat pink rangera kojeg je nakon saobraćajne nesreće spasio Diaboco i izliječio ga. Tek na kraju on shvata da se mora boriti sa Rangerima. U finalu demoni užive svoju kraljicu Bansheera.

Po uzorana: Kyukyu Sentai GoGo V

Broj epizoda: 40

Power Rangers: Time Force[uredi | uredi izvor]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

U godini 3000 crveni Time Force Ranger Alex i Time Force policija uspijevaju uhapsit lopuva Ransika. Ali on uspijeva pobječi u godinu 2001 i ubija crvenog Rangera. Njegova zaručnica Jen i još tri Rangera ga prate ali su njihovi pretvarači deaktivirani. U prošlosti naolaze Wesa čija DNK aktivira pretvarače jer je njegova DNK ista kao Alexova. Zajedno se bore protiv Ransika i njegovih čudovišta. Pomažu in mali robot Circuit Time Zordovi. Jen je kao najiskusnija policajka vođa Rangera. Kasnije pornalazi Erick protivnik Wesa pronalazi moć Quantum Rangera. Situacija postaje čudna jer Erick želi da uništi sva čudovišta ali se bori protiv Wesa jer želi da bude šef tima. Ali kasnije on svata da je doi tina i sprijateljava se sa Wesom. Kasnije Rangeri dobiju pomoć od nepoznatog Zorda za kojeg se ispostavlja da ga upravlja Alex za kojeg se moslilo da je mrtav. Na kraju Ransik povrjeđuje i svoju ćerku jer je htjela da zaštiti ljudsku bebu. Ransick svata svoje pogreške i dopušta da ga Time Force uhapse i odvedu u godinu 3000.

Po uzoru na: Mirai Sentai Timeranger

Broj epizoda: 40

Power Rangers: Wild Force[uredi | uredi izvor]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Princeza Shayla i Wild Zordovi bude se nakon 3000 godina dugog sna nakon što se zli Orgovi zbog uništavanja prirode uspijevu pobjeći iz svog zatvora. Shayla zadaje zordovima da potraže pet tinejdžeta da budu Power Rangeri i da se bore protiv zla. Ti Zordovi se Tiger, Orao, Bik, Ajkula i Lav. Nakon nekog vrremena Rangeri pronalaze još Zordova koji im pomažu u bitki. Na kraju Rangeri dijaju pomoć od srebrnog Rangera koji je prije zbog začarane maske bio protiv njih.

Po uzoru na: Hyakujuu Sentai Gaoranger

Broj epizoda: 40

Power Rangers: Ninja Storm[uredi | uredi izvor]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Lothor nekadašnji nindža učenik obećaje osvetu i uništava sve nindža škole Na Zemlji. Za vrijeme borbe protiv majstora škole vjetra on ga pretvara u svinju. Nakon toga on i njegov sin Cam daju trima učenika vind morfere i oni se bore protiv sada protiv Lothera. On se ujedini sa dva brata koji imaju isto moć Rangera i oni je korisste u borbi protiv dobrih Rangera. Tek kasnije Tamnocreveni i tamnoplavi Ranger svataju da su Rangeri njihovi pravi prijatelji. Na karju i Cam postaje Ranger kada putuje u prošlost i dobija moć zelenog Rangera od svoje umrle majke. Oni uspijevaju pobijrdi Lothera. Njegove bratišne postaju učenici nindža škole.

Po uzoru na: Ninpuu Sentai Hurricanger

Broj epizoda: 38

Power Rangers: Dino Thunder[uredi | uredi izvor]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Zlikovac Mezogog želi da sa pomoću lasera stanovnike Zemlje pretvori u dinozaure i Zemlju dovede u prahistorisko doba: U vremenu kada su dinosauri kontrolisali Zemlju. Dr. Tommy Oliver koji je nekada bio najjači i najbolji Power Rnger pronalazi tri Dino kristala koji biraju tri tinejdžera koji trebaju da se bore protiv zla: Kiru pasivnu pjevačicu, Ethan informtičara i Connera fudbalera. Kad Mezogog pošalje Bio zordove mašinske dinosauruse oni uspijevaju uz pomoć svog mentora Tommya da ih dovedu pod svoju kontrolu i koriste ih u borbiprotiv zla: u borbi protiv velikih čudovišta Mezogoga. Kasnije Rangeri pronalaze još Zordova koje mogo koristiti. Kasnije dolazi i Trent usvojeni sin dr. Anton Mersera ( alias Mezogog) pomoću bijelog Dino kristala zli bijeli Ranger, koji je najjači dino Rager. Samo sa trijaskim štitom Conner se pretvara u trijaskog Rangera i uspijeva pobijediti bijelog Rangera. Na kraju bijeli Ranger postaje dobar i Rangeri se moraju boriti protiv klona.

Po uzoru na: Bakuryuu Sentai Abaranger

Broj epizoda: 38

Power Rangers: S.P.D.[uredi | uredi izvor]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Godina 2025 ljudi vanzemaljci žive zajedno u miru na Zemlji. Ali ima i zlih vanzemalja. Da bi ih pobijedili osnovana je Spece Patrol Delta. Njom upravlja osoba koja liči na psa i zove se Doggie Cruger. Da bi osvojio Zemlju Imperator Gruumm čudovište upravlja na Zemlju. Cruger šalje svoje Rangere A odered ali Gruumm i zarobljava nakon toga jedina nada je B odred. Sky čiji je otac nakad bio crven Ranger njegov je san da bude crveni Ranger radi njegovog prevelikog samopouzdanja Cruger ga pravi plavim rangerom i malog kriminalca sa specijalnim sposobnostia i osjećajom za pravdu za vođu. Što dovodi do napetosti u timu. Ali kasnije se oni sprijatelje i Sky može za jedan zadatak biti crveni Rager da osvetio smrt svog oca. Od vođe tehničkog odjela Cat Manx oružja i Zodove koji im pomažu a dobijaju i pomoć od specialnih Rangera. Ranger Sjena (Cruger) Omega Ranger iz budućnosti i Cat Rangera (Kat) kao i u finalu od Nova Rangera. Na kraju Gruummon svemirski brod u čudovišto koje Rangeri samo zajedno mogu pobijediti. U dvoboju Cruger uspijeva pobijediti Gruumma i uhapsitiga. Jack je usamljeni mamak koji je prije živio sa Z na ulici kasnije on postaje crveni Z žuzi Ranger prva tri kadeta Bridge, Sky I Syd. Sky je egoističan Ranger jer želi postati crveni Ranger zato što je i njegov otac bio crvenni Ranger. Doggie Cruger je u bitki na Siriusu izgubio planetu i ženu. Zatim se zakleo do neće više nikad uzet mač u ruke. Kasnije kod Komadnt Benaag zarobi Cat on postaje Ranger sjene. Kasnije Z upoznaje dječaka Sama. On ima specijlne moči on prelazi na zlu ztranu. Z i Jack uspijevaju da dovesti u S. P. D. I od tad je na njihovoj strani. U epizodi Samurai Jack se boriti protiv lodog Samuraja. I kod on prolati naza kroz portal prolazi svjetljeća kugla. Ona kasnije pobijedi mnogo Kryrobota. Boom kasnije sa svojim radim otriva poruku iz budućnosti. On kaža da će Rangeri biti uskoro uništeni. Jack ne vjeruje ali su na kraju skoro pobiješeni. Ali kasnije dolaza Sem kao Omega Ranger (on je bio i svjetlosna kugla) i spašava ih. Svi Rageri dobijaju kasnije SWAT modus osim Omega I sjena Rangera. U centrali dolazi poziv u pomoć Doggie prvo želi poslati par kadeta ali kas se ispostavlja da poziv dolazi preko tajne S. P. D.linije. Pa on šalje B tim ali se ispostavlja da je A tim postao zao I oni kidnepuju Kamadnta.

Po uzoru na: Tokusou Sentai Dekaranger

Broj epizoda: 38

Power Rangers: Mystic Force[uredi | uredi izvor]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

U šumi u blizini Briawwoda žive mistična stvorenja koja do sada nije vidio nijedam čovjek. I niko ne zna ništa o bitki gdje je dobro zatvorilo zlo u podzemnom svijetu. Ali radi zemljutresa zlo uspijeva da dođe na površinu i napada magični svijet. Njega brani Udona vještica koja je bijeli Ranger ali pošto je zlo prejako ona odlučoje izabrati pet tinejdžera da brane magični svijet. Četvero od njih je fascinirano samo peti crveni Ranger ne može da vjeruje u magiju. Ali kada počinje vjerovati on postaje vođa Rangera. Kroz različite magične formule oni dobijaju više moći i u opasnosti mogu se sami pretvoriti u zordove. Najmoćniji protivnik Rangera je Koragg koji im svog Zarda I konja Catastrosa.

Po uzoru na: Mahou Sentai Magiranger

Broj epizoda: 32

Power Rangers: Operation Overdrive[uredi | uredi izvor]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Prije dogo vremena pokušali su dva rivalizovana brata da ukradu krunu bogova Korona Aurora. Ali pošto su snjom planirali samo loše kruna ih je pretvorila u čudovišta i poslala na daleko odvojene planete. Nakon što milioner i iztraživač Andrew Hartford krunu nađe Moltor i Flurius se bode iz sna i žele krunu ponovo. Andrew pronalazi pet tinejdžera i daje im moć Rangera i Zordove velike mašine za gradnju u početku on želi biti crveni ranger ali prepušta tu moć svom sinu. Dok Moltor živi u vulkanu flurius voli zimu. Opasnos prijeti i od intergalaktičle lopovke Miratix koja nosi noćnog Mamdora u kristalu. Zadatak Rangera je da nađu pet kristala Korone i da krunu brane od zla.

Po uzoru na: GoGo Sentai Boukenger

Broj epizoda: 32

Power Rangers: Jungle Fury[uredi | uredi izvor]

Jungle fury se trenutno emitira u americi.

Po uzoru na: Juken Sentai Gekiranger

Broj epizoda: 25

Vremenska linija[uredi | uredi izvor]

Vremenska linija govori o rasporedu dešavanja radnji u seriji Rower Rangers

Kritika[uredi | uredi izvor]

Pogotovo na početku emitiranja serije u Evropi dolazilo je do napada na koncept serije. Taka je radi česte brutalnosti napadana jer postoji i drugih načina rješavanja problema Tako je privremeno zaustavljeno emitiranje radi protesta. U prvim sezonama Rangera pojavljuje se cenzura koja se objašnjava sa ponašanjem rangera. Ali i dalje su kritičari smatrali seriju previše brutalnu pogotovo radi uticaja na mlađe gledaoce. U mnogim zemljama Evrope su rezane najbrutalnije scene pa je prosječna dužina serije od 22-23 minute skraćena na 17-19 minuta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]