Planina Meru

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tanka iz države Butan koja prikazuje planinu Meru i budistički univerzum. (Tanka je oslikana ili izvezena budistička zastava koja se drži u hramovima i domovima i koju budistički monasi nose tokom svojih ceremonijalnih procesija.)

Planina Meru ili Sumeru je sveta planina, centar univerzuma u hinduističkoj i budističkoj mitologiji. Na ovoj planini obitavaju božanstva iz obje navedene religije. Predanja kažu da je planina visoka čak 120.000 kilometara i da se nalazi na Džambudvipa, jednom od kontinenata na planeti Zemlji. Veličanstveni hram Angkor Vat u Kambodži je simbolička reprezentacija planine Meru.

Legende i mitovi često navode da Surja, Bog Sunca svakog dana kruži oko planine Meru. Ova predanja i činjenica da su prvobitni Arijci živjeli u polarnom području zemljine kugle mnoge je navela na zaključak da je planina Meru zapravo referenca na sjeverni pol.

Postoji i drugo vjerovanje, nastalo u području oko masiva Himalaja, koje navodi da je planina Meru zapravo jedna od planina Kailasa/Kailaša, kod jezera Manasarovar. U podnožju ove planine svoj tok počinju velike rijeke Ind i Bramaputra.

U blizini se nalazi i hram Kailasa, jedna od najimpozantnijih građevina u historiji arhitekture. Ovaj kompleks od nekoliko desetina manastira i hramova koji se protežu na preko dva kilometra zapravo nije sagrađen već isklesan iz žive stijene. Hram je posvećen Šivi i dekorisan je kamenim skulpturama koje opisuju brojne likove i događaje iz mitova o njemu.

Izvori i vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]