Angkor Vat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Angkor wat.jpg

Angkor Vat je hram u Kambodži posvećen bogu Višnu. Nalazi se na mjestu stare prijestolnice carstva Angkora. Zauzima površinu od 2 km2 i predstavlja najveću vjersku građevinu na svijetu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Angkor Wat W-Seite.jpg

Gradnja ovog hrama je počela u vrijeme kralja Surjavarmana II (vladao 1113.-1150.). Posvećen je bogu Višnu i sagrađen je kao kraljevski državni hram. Prvo je to bio hinduistički hram, ali je tokom 14. ili 15. vijeka promijenjen u budistički, što je i danas. Iako nikad nije bio potpuno napušten, od 16. pa gotovo i do 19. vijeka bio je u zapuštenom stanju. Originalno ime mu se ne zna, a ime koje nosi danas je nastalo u 16. vijeku i znači "gradski hram". Od Evropljana prvi ga je posjetio portugalski monah Antonio da Magdalena 1586. Međutim hram je populariziran na Zapadu tek u 19. vijeku poslije putopisa francuskog istraživača Anrija 1861. Anri Muo upoređuje Angor Vat sa Solomonovim hramom. Smatra ga veličanstvenijim od svih građevina Antičkog Rima i Grčke.

Angor Vat je zahtijevao veliku restauraciju tokom 20. vijeka. Građanski rat u Kambodži i vladavina Crvenih Kmera prekinula je te radove. Hram je postao simbol Kambodže i nalazi se na zastavi Kambodže.

Struktura[uredi | uredi izvor]

Pogled iz vazduha na Angkor Vat

Angkor Vat je odličan primjer klasičnog stila kmerske arhitekture. U 12. vijeku kmerski arhitekti su postali vješti u korištenju pješčara, kao novog građevnog materijala koji je korišten pri gradnji ovog hrama.

Angkor Vat predstavlja jedinstvenu kombinaciju hrama planine i kasnijih Čola hramova iz Tamil Nadua u Indiji. Hram je simbol planine Meru, planine bogova. Na sredini se nalazi 5 tornjeva, koji predstavljaju 5 planina. Centralni toranj se uzdiže do 65 metara. Zidovi simboliziraju planinske lance, a kanali okean. Vanjski zid je dugačak 1025 m, širok 805 m i visok 4,5 metara. Oko njega se nalazi 30 m otvorenog polja, koji su ograničeni kanalom širokim 190 metara. Hramu se može pristupiti samo preko kanala, što je historijski gledano funkcionisalo i kao zaštite spriječavajući napade iz džungle. Vanjski zid zauzima 802.000 m2 i unutar zidina se nalazio grad i kraljevska palata.

Značaj[uredi | uredi izvor]

Hram je postao simbol Kambodže. Pojavljuje se na državnoj zastavi. Predstavlja glavnu turističku atrakciju Kambodže i nalazi se na UNESCOvoj listi svijetske kulturne baštine. Angkor Vat se ističe svojom veličinom, ali i arhitekturom između stotine hramova i spomenika ovoga tipa.