Abrahamske religije

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Simboli tri glavne abrahamske religije

Abrahamske ili Ibrahimske religije je izraz koji se koristi u proučavanjima nauke o uporednim religijama da bi opisao religije koje potiču od prastare i zajedničke semitske tradicije, čiji sljedbenici se drže Ibrahima (na jevrejskom, אַבְרָהָם Avraham; na arapskom, ابراهيم, Ibrāhīm, "otac, vođa mnogih"), biblijskog partijarha prema hrišćanstvu, odnosno jednog od poslanika prema islamu, a čiji je život ispričan u Starom zavjetu i u Kur'anu (Qu'ran). Ovoj grupi pripadaju mnoge jednobožačke religije, među kojima su najpoznatije jevrejstvo, hrišćanstvo, islam i baha'i.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Religious syms.svg Nedovršeni članak Abrahamske religije koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.