Abraham (prorok)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Abraham)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Info
Ovo je glavno značenje pojma Abraham. Za druga značenja, pogledajte Abraham (čvor).
Abraham

Abraham ili Avram ili Ibrahim (na jevrejskom, אַבְרָהָם , Avrāhām; na arapskom, ابراهيم , Ibrāhīm; što znači „otac, vođa mnogih“) smatra se patrijarhom ili pročelnikom jevrejske religije, a onda i kršćanstva, i islama, u kojem on igra ulogu značajnog Božijeg proroka. Njegov život je opisan u Bibliji (Stari zavjet) i u Kuranu (Qur'an).

Ibrahim u islamu[uredi | uredi izvor]

Ibrahim, drevni je rodočelnik islama, kao i judaizma. Također je predak poslanika Muhammeda, koji mu je potomak preko Ismaila. Kur'an i Ibrahima i Ismaila spominje kao Božije poslanike koji su zajedno ponovo izgradili Kabu u Mekki (koju je po tradiciji prvi sagradio Adem). Ibrahim je utemeljitelj hodočašća u Mekku, pozivajuću čovječanstvo "drevnoj kući" (al-bayt al-atiq)

Kur'an govori da Ibrahim nije bio ni kršćanin ni jevrej, nego potčinjeni hanif (pristalica iskonskog monoteizma) i da nije bio idolopoklonik. Prema ovom opisu, Ibrahim je bio primodrijalni čovjek u univerzalnoj predanosti Božanskoj stvarnosti prije njene fragmentacije u religije odvojene jedne od drugih razlikama u formi.

Ibrahimova primodrijalnost ruši idolatriju. Kur'an kaže:

"Kad on ocu svome i narodu svome reče: 'Kakvi su ovo kumiri kojima se i dan i noć klanjate?' Oni odgovoriše: 'I naši preci su im se klanjali.' 'I vi ste, a i preci su vaši bili u očitoj zabludi', reče. 'Govoriš li ti to ozbiljno ili se samo šališ?', upitaše oni. 'Ne', reče, 'Gospodar vaš je Gospodar nebesa i Zemlje, On je njih stvorio, i ja ću vam to dokazati. Tako mi Allaha, ja ću čim se udaljite, vaše kumire udesiti!' I porazbija ih u komade." (Kur'an 21,53-58)

Tradicionalni komentar Kur'anskog govora o Ibrahimu jeste da je Ibrahim prije praznika posvećenog idolima otišao u hram naroda i odsjekao udove i glave nekih idola, a mač kojim je to uradio ostavio je pored najvećeg od njih. Kada je uništenje otkriveno, Ibrahim je najvećeg od njih optužio za taj čin i rekao narodu: "To je učinio ovaj najveći od njih, pitajte ih ako umiju da govore." Ali ljudi su ga bacili u vatru iz koje je izašao nepovrijeđen zato što je Bog rekao: "Vatro, budi hladna i spasonosna Ibrahimu."

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]