Anđeo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Melek)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hugo Simberg, 1903.
Pjesma anđela, umjetnik Bouguereau, 1825–1905.

Anđeo (od grčkog, αγγελος, "poslanik, vjesnik"; na latinskom, angelus) jest vječno biće koje je prisutno u mnogim religijama, čija je dužnost da služi Bogu ili bogovima. Anđeo je veoma važan u tri abrahamske religije.

U islamu[uredi | uredi izvor]

Melek (arapski: الملك, al-malak, melek; "anđel") je, prema islamskom vjerovanju, ime za časna stvorenja koja je Allah dž.š. stvorio da bi Mu pokorno izvršavali određene dužnosti kojima ih je zadužio. Poredani su u hijerarhiju na čijem vrhu se nalaze Džibril ili Džebrail, zadužen za dostavljanje objave od Allaha onome koga On izabere za svoga vjerovjesnika ili poslanika; Mikail je zadužen za kišu i biljke; Israfil čije će puhanje uništiti kreaciju na kraju vremena; Azrail, melek smrti za uzimanje duša u času smrtnom. Za razliku od čovjeka meleki ne posjeduju slobodnu volju. Zato, iako bliži Bogu, nisu superiorni i odnosu na čovjeka u savršenstvu njegove urođene prirode (fitrah), jer čovjek može istinski spoznati Boga, dok meleki to ne mogu. U priči o Miradžu, Poslanikovom uzdignuću na nebo i u Božije prisustvo, po tradiciji, Poslanika vodi Džebrail. Dolaze do granice koju on ne smije preći, a Poslanik nastavlja sam dalje.

Kada je stvoren Adem, Bog je naredio melekima da mu se poklone, i Ademova superiornost je učinjena evidentnim zbog činjenice da je znao imena meleka i stvorenih stvari, dok oni to nisu znali.

Tradicionalist Ibn Madže kaže o melekima:

"Vjeruje se da su meleci od jednostavne supstance (stvoreni od svjetla), nadahnuti životom, govorom i razumom, a razlika između njih, džina i šejtana jest u vrsti. Znaj da su meleci čisti od žudnje i ometanja bijesa. Nikad nisu neposlušni Bogu u onom što im naredi, i rade ono što im se naredi. Hrana im je veličanje Njegove slave, piće im je objavljivanje Njegove svetosti; razgovor, zajedničko sjećanje na Boga, neka je uzvišeno Njegovo ime; njihovo zadovoljstvo jeste Njegovo obožavanje. Stvoreni su u različitim oblicima s različitim sposobnostima.

U judaizmu[uredi | uredi izvor]

U judaizmu, anđeo se naziva מלאך, malakh.

U kršćanstvu[uredi | uredi izvor]

U kršćanstvu se koristi izraz anđel ili anđeo što je nastalo od grčkog izraza, αγγελος, "poslanik, vjesnik"; tj. latinskog izraza, angelus.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]