Hira

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Hira (arapski: حراء‎‎ Ḥirāʾ) ili Pećina Hira (arapski: غار حراء Ġār Ḥirāʾ) je pećina koja se nalazi oko 3 kilometra udaljenosti od Mekke, na brdu danas poznatom kao Džebelun-Nur (bos: Brdo svjetlosti), na području saudijske regije Hidžaz.

Značajna je lokacija za muslimane širom islamskog svijeta jer se tu 610. godine, u mjesecu ramazanu, posljednjem božijem poslaniku Muhammedu, preko meleka Džibrila počela spuštati objava Kur'ana, posljednje božije upute cijelom čovječanstvu.

Opis[uredi | uredi izvor]

Ulaz u pećinu Hira

Pećina Hira se nalazi na oko 270 metara visine, oko deset metara ispod vrha spomenutog brda a njen ulaz je usmjeren u pravcu Kabe.

Pećina je duga oko 3,7 i široka oko 1,60 metara. Iako je nije obaveza posjetiti i ne predstavlja neizostavni dio hadždža, tokom hadždža hiljade vjernika se svakodnevno uspinje uz brdo kako bi posjetilo pećinu u kojoj je počela objava Kur'ana i kako bi osjetilo posebnu sferu duhovnosti.

Početak objave Kur'ana[uredi | uredi izvor]

Sazrijavajući, a istovremeno uvidjevši kako se njegovi sunarodnjaci iz plemena Kurejš sve više udaljavaju od pravog puta, vjerujući u mnogobrojne idole, Muhammed se sve češće osamljivao u pećini Hira. Tu je u tišini pećine ibadetio i duboko umno razmišljao. U 40. godini života, kao i mnogo puta prije, Muhammed se tokom mjeseca ramazana povukao u pećinu Hira. Ramazan je proticao uobičajeno sve dok jedne noći, u posljednjoj dekadi mjeseca, tokom noći Kadr nije osjetio nečije prisustvo. Tada mu je melek Džibril naredio da ponavlja slijedeće riječi, koje predstavljaju prve objavljene ajete Kurana, odnosno suru El-'Alek:

"U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!"

  1. "Čitaj, u ime Gospodara tvoga Koji stvara",
  2. "stvara čovjeka od ugruška"
  3. "Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj",
  4. "Koji poučava peru",
  5. "Koji čovjeka poučava onome što ne zna." Kur'an, sura El-'Alek, prvih 5 ajeta
    – [1]

Reference[uredi | uredi izvor]