Hezbollah

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pripadnik Hezbollaha sa zastavom u Bejrutu

Hezbollah (arapski: ‮حزب الله‬, Hizb Allāh, Božija stranka) je šiitska, pro-iranska, libanska paravojna organizacija i politička stranka. Osnovana je 1982. godine kao pokret otpora protiv izraelske okupacije. Iako je Hezbollah danas jedna od političkih stranaka u Libanonu i postavlja neke od ministara u libanonskoj Vladi, Hezbollah još uvijek rukovodi paravojnim trupama koje djeluju u borbi protiv Izraela. Neke države, kao naprimjer SAD, su Hezbollah proglasile terorističkom organizacijom. Ujedinjeni Narodi i Evropska unija u svojim aktuelnim izvještajima ne svrstavaju Hezbollah u terorističke organizacije.[1]

Nastanak[uredi | uredi izvor]

Kratko nakon upada izraelskih trupa u južni Liban 1982. godine, došlo je do osnivanja Hezbollah spajanjem šiitskog Amal pokreta sa više manjih vojnih grupa. Hezbollah je u početku zajedno sa Amal policijom u Libanu vodila borbu protiv izraelskih trupa da bi 1985. godine došlo do raskida između proiranskog Hezbollah i prosirijskog Amal pokreta. Nakon završetka građanskog rata, došlo je do pomirenja ova dva pokreta i političke koalicije.

Finansiranje[uredi | uredi izvor]

Hezbollah se sa jedne strane finansira dobrotvornim prilozima, čije je porijeklo vrlo često nepoznato. Sa druge strane iranska Vlada podržava Hezbollah sa oko 50 miliona € godišnje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Izvještaj L 116/33 Evropske unije 2. maj 2002