Ibn-Kesir

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ibn-Kesir (Ebu Fida, Imad Edin Ismail bin Omer bin Kesir El-Kureši El-Basrevi)
Rođenje

1301.

Basra, Sirija
Smrt

Februar 1373.

Damask, Sirija

Ismail ibn Kesir (arapskiابن كثير) bio je islamski učenjak i jedan od najpoznatijih komentatora Kur’ana.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Njegovo puno ime je Ebu Fida, Imad Edin Ismail bin Omer bin Kesir El-Kureši El-Basrevi. Rođen je 1301. u Basri, Sirija, po čemu je dobio nadimak El-Basrevi. Bio je učenik nekoliko najpoznatijih islamskih učenjaka, kao što su Ibn-Tejmije, Ibn-Hadžer (umro 730, Ibn-‘Ašker (umro 723), Ibn-Širazi i dr.

Basra nalazi se u Sirija
Basra
Basra
Basra na karti Sirije

U junu/julu 1366. postavljen je na mjesto predavača na katedri u Velikoj džamiji u Damasku, gdje je napisao kapitalno djelo, komentar Kur’ana, koje je nazvano Tefsir Ibn-Kesira. On se ubraja u tradicionalne tefsire koje obiluje hadisima i izrekama ashaba. Tefsir Ibn-Kesira trenutno je najrasprostranjenije tumačenje Kur’ana na svijetu, a pogotovo među muslimanima na Zapadu.

Ibn-Kesir je bio poznat po svome briljantnom pamćenju jer je znao ogroman broj hadisa napamet, pored Kur’ana. Predavao je historiju, hadis i tefsir. Pripadao je šafijskom mezhebu (pravna škola u islamu).

Prenosi se da je pred kraj života oslijepio, što se povezivalo s njegovim cjelovečernjim radom na djelu Musned Ahmeda ibn Hanbela.

Ibn-Kesir je umro u februaru 1373. godine u >Damasku.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Tefsirul Kur'anil azim (Tefsir ibn Kesira)
  • El Bidaje we nihaje (Početak i kraj)
  • Sira en-nebevijja (Životopis Poslanika Muhammeda s. a. w. s.)
  • Predznaci Sudnjega dana
  • Kazivanje o vjerovjesnicima

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Web stranica Tefsir Ibn-Kesira u prijevodu na engleski