Idi na sadržaj

Džuvejrija bint Haris

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Džuvejrija bint Haris (arapski: جويرية بنت الحارث), rođena. 608. godine, bila je supruga islamskog poslanika Muhammeda. Udala se za njega 628, čime je dobila titulu "Majka pravovjernih". Bila je kćerka Harisa ibn Dirara, vođe plemena "Benu Mustalik".

Njeno pleme, "Benu mustalik" je bilo u neprijateljskim odnosima sa Muslimanima (stanovnicima Medine), i spremalo se na veliki napad na Medinu, međutim muslimanska vojska na čelu sa Poslanikom je preduhitrila napad. Opremljena je vojska za napad na Benu Mustalik, a prije početka bitke Muslimani su ponudili primirje plemenu, što su oni odbili, da bi potom ispalili strijelu i ubili jednog od muslimanskih boraca. Nakon toga je došlo do bitke u kojoj su Muslimani pobijedili sa minimalnim gubicima. Među mnogim zarobljenicima je bila i Džuvejrija, čiji je muž, Mustafa ibn Safvan, poginuo u bici. Džuvejrija je kao ratni plijen pripala Poslanikovom ashabu Sabit ibn Kajsu. U namjeri da se izbavi iz ropstva otplatom otišla je do Poslanika. Tada joj je Muhammed ponudio brak a samim time i oslobađanje, što ona odmah prihvata. Nakon toga je oslobođeno i oko 100 porodica iz plemena Benu Mustalik.

Prenosi se da je Džuvejrija bila izuzetno lijepa. Navodi se također da ju je Aiša, Poslanikova supruga, opisala "prelijepom kao vila", a navode se i njene riječi: "da joj je odmah na prvi pogled bilo jasno zašto ju je Allahov poslanik odabrao za suprugu."

"Dženetul Baki", mezarje u Medini u kojem je sahranjena Džuvejrija bint Haris

Nakon udaje za Muhammeda bila je izuzetno pobožna i mnogo vremena je provodila u molitvi. Nakon određenog vremena, njen otac i ostali saplemenici koji su bili oslobođeni, prihvatili su Islam. Umrla je u 65. godini života i pokopana je kao i većina Poslanikovih žena u "Dženetul Beki", Mezarju u Medini.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]