Sevda bint Zama

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
تخطيط اسم سودة بنت زمعة.png

Sevda bint Zama ibn Kajis ibn Abd Šems ibn Abdul-Menaf (arapskiسودة بنت زمعة) bila je supruga Poslanika Muhammeda s. a. w. s, a samim tim imala je titulu "majka pravovjernih". Bila je jedna od prvih osoba koje su primile islam.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Bila je iz plemena Kurejš s očeve strane. Prema hadisima, bila je među onima koji su učinili hidžru u Abesiniju s njenim prvim mužem, nakon što je bila protjerana iz Mekke od strane višebožaca. Muž joj je umro nakon što su se vratili u Mekku.

Muhammed s. a. v. s. oženio se njom u ševvalu 10. godine poslanstva, nekoliko dana nakon smrti njegove prve supruge Hatidže. Prije toga je bila udata za Sakrana bin Amra, s kojim je imala sina, koji se također zvao Sakran, a koji je poginuo kao šehid u bici na Dželuli 637.

Prenosi se da je nakon Muhammedove s. a. w. s. smrti od halife Muavije I dobila novac, koji je odmah dala kao dobrotvorni prilog. On joj je kupio kuću u Medini, u kojoj je i umrla u oktobru 674.

Mezarje "Džennetul-baki" (Rajski vrt) u Medini, u kojem je sahranjena Sevda