Fatima bint Muhammed

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Fatima bint Muhammed ibn Abdulah ibn Abdul-Muttalib ibn Hašim (606–632; arapski: فاطمة الزهراء), također poznata kao Fatima ez-Zehra (arapski: فاطمة الزهراء), bila je četvrta i najmlađa kći poslanika Muhammeda.[1] Rođena je godinu dana prije Muhammedovog poslanstva kada je Muhammed imao 39 godina. Fatimina majka bila je Hatidža, jedina supruga poslanika Muhammeda s kojom je imao potomstvo. Bila je s Muhammedom sve vrijeme njegovog progona, kao i u vrijeme preseljenja u Medinu.

Fatimino rođenje[uredi | uredi izvor]

Svi Muhammedovi sinovi su umrli kao djeca, pa su ga njegovi mekanski protivnici pogrdno nazivali "kusavvim" ili čovjekom bez repa, tj. bez poroda.

Neki historičari tvrde da su Zejneba, Umm Kulsum i Rukaja zapravo kćeri Muhammedove supruge Hatidže iz prvog ili drugog braka te da je Fatima jedina Muhammedova kći, uzimajući kao dokaz za to suru Kevser. Činjenica je da je Muhammed mnogo puta spominjao Fatimu u svojim hadisima, a druge tri djevojke nije spominjao. Takav tretman svoje djece ne bi mu priličio. Osim toga, Hatidža je već imala 40 godina kada se udala za njega, a iza sebe je imala dva umrla muža.

Udaja[uredi | uredi izvor]

Kada je imala 18 godina, Muhammed ju je udao za svog amidžića Aliju. Kada je Alija došao Muhammedu da prosi Fatimu požalio mu se da nema novca za svadbu. Na to mu je Muhammed rekao da proda oklop koji je dobio kao plijen u bici na Bedru, što je ovaj i učinio, i prodao ga Osmanu za 450 dirhema i napravio svadbu. Alija je Fatimi dao mehr, vjenčani dar u iznosu od 400 miskala. Muhammed je svojoj najmlađoj kćerki obezbjedio miraz koji se sastojao od kreveta, prekrivača od platna, narukvica, dva jastuka sa platnom za njih, mješine za vodu, čaše i dva glinena ćupa.

U toku njihovog braka Aliji je bilo ponuđeno da se oženi sa kćerkom Ebu Džehla, koji je bio jedan od njavećih Muhammedovih protivnika. Muhammed je, nakon što mu je ovo rekla, otišao u džamiju i rekao prisutnima da ne odobrava taj brak i da je jedini način da se taj brak ostvari da se Alija predhodno razvede od Fatime. Nakon toga, Alija je odustao do tog braka.

U nekoliko navrata, Muhammed je nazivao Fatimine sinove i svoje unuke Hasana i Huseina ‘svojim sinovima’: “Allah je izveo potomstvo svakog Božijeg Poslanika iz njegovih bokova, dok je postavio moje potomstvo u bokove ovoga (čovjeka)” – pokazujući na Alija (‘Daha’iru-l-ukba fi menakib davi-l-kurba,’ str. 69.)

Imao je običaj da miluje Hasana i Husejna po kosi, uz riječi: “Svi sinovi pripadaju svojim očevima jer se njihovo srodstvo veže za njihovog oca, osim Fatiminih sinova, jer sam ja njihov otac i njihovo srodstvo” (Ahmed ibn Hanbel, ‘El-Menakib’; Taberani, ‘El-Mu‘džem el-Kebir,’ I, 24; Muttaki El-Hindi, ‘Kenzu-l-‘Ummal,’ VI, 220.

Fatimin život[uredi | uredi izvor]

Fatima je bila Muhammedovo najdraže dijete. U jednom hadisu se prenosi da je Muhammed rekao da je ona jedna od četiri najbolje žene. Živjela je skromno i siromašno. Sama je radila svoje kućne poslove. Jednom prilikom, kada više nije mogla podnijeti teške poslove koje je obavljala obratila se svome ocu da joj nađe sluškinju koja će joj biti ispomoć što je on odbio uz objašnjenje da se siročićima šehida sa bitke na Bedru mora posveti veća pažnja nego njoj. Fatimu su strašno pogađale ružne stvari koje su nevjernici činili njenom ocu. Aiša, druga supruga Muhammeda kaže da je Fatima po ponašanju i osobinama bila najsličnija Muhammedu. Bila je skromna i stidljiva. Zbog siromaštva ona i njen suprug Alija često su znali zaspati gladni. Jedne prilike tri dana za redom u mjesecu Ramazanu je svoju hranu dala prosjacima koji su joj došli na vrata i sama ostala bez obroka. O tome je objavljena kur'anska sura Insan ili Dahr: “...Oni su zavjet ispunjavali i plašili se Dana čija će kob svuda prisutna biti, i hranu su davali – mada su je i sami željeli – siromahu i siročetu i sužnju. ‘Mi vas samo za Allahovu ljubav hranimo, od vas ni priznanja ni zahvalnosti ne tražimo! Mi se Gospodara našeg bojimo, onoga Dana kada će lica smrknuta i namrgođena biti.’ I njih će Allah strahote toga Dana sačuvati i blaženstvo i radost im darovati...” (76:7-11).

Potomstvo[uredi | uredi izvor]

Fatima je rodila petoro djece,dvije djevojčice i tri dječaka. Imena sinova su Hasan, Husejn i Muhsin. Imena kćeri: Ummu Kushum i Zejneb. Preko potomstva Fatiminog se nastavila loza Muhammedova. Zajedno sa Muhammedom, Alijom, Hasanom i Husejnom, ona sačinjava tzv. ehli-bejt, svetu porodicu čiji je zadatak očuvanje islamske tradicije.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Muhammed je rekao da će Fatima biti prva od njegove rodbine koja će ga sresti u Džennetu. Fatima je zaista umrla prva od Muhammedove rodbine, šest mjeseci poslije njegove smrti, trećeg dana mjeseca Ramazana, u 24 godini starosti. Pošto je još za života izrazila želju da je se pored propisanog načina pokrivanja mrtvaca tijelo dodatno pokrje sa platnom, koje je bila i unaprijed pripremila to je i učinjeno. Također, u skladu sa njenom željom, sahranjena je noću, jer nije željela da nepoznati ljudi vide njeno tijelo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Poslanikova porodica i potomstvo". iltizam.org. Arhivirano s originala, 31. 5. 2018. Pristupljeno 18. 5. 2018.