Amidža

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Amidža ili stric je član porodice koji predstavlja očevog brata posmatrane osobe. U krvnom je srodstvu sa tom osobom. Očev polubrat je sin djeda i djedove druge žene, odnosno sin bake i bakinog drugog muža. Stričev sin je stričević (ili amidžić), brat od strica, za posmatranu osobu. Za oca posmatrane osobe on je sinovac.

U bošnjačkim porodicama za strica više je u upotrebi naziv amidža, za stričevića amidžić dok se u srpskim i hrvatskim porodicama uglavnom zove stric, s tim da Srbi ponekad očevog brata nazivaju i ćić ili čiča.

Prema islamskom učenju, amidža je za tu osobu mahrem po krvnom srodstvu, što povlači da ta osoba sa njime ne smije stupiti u brak, te također pred njime smije biti otkrivena.