Brat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Brat je muška osoba koja u odnosu na drugu osobu, bilo mušku ili žensku, dijeli iste roditelje ili jedno od roditelja (bilo oca ili majku). Ovaj pojam se obično koristi za dvije ili više genetski povezanih osoba, mada to nužno ne mora biti pravilo, jer može jedan od braće i sestara biti i usvojen od strane svojih roditelja.

U većini društava širom svijeta braća i sestre zajedno odrastaju i zajedno provode mnogo vremena tokom djetinjstva i mladosti, tako da ponekad mogu imati i sukobe između sebe. Ponekad su ti sukobi povezani sa bratstvom, iz čega su nastale fraze poput ako se ne bore međusobno nisu braća i slične. Međusobna blizina i zajedništvo između braće i sestara u znaku je jakih emocionalnih veza kao što su ljubav, neprijateljstvo i rivalstvo.

Veze između braće i sestara često su komplicirane, a ponekad i pod uticajem faktori poput roditeljskog postupanja prema njima, redoslijedu njihovog rođenja, te osoba i iskustava izvan porodice.

Međutim, u nekim slučajevima neke osobe smatraju svoje najbliže prijatelje kao svoju braću. To je iz razlog što između njih postoji povjerenje i osjećaj koji ih ujedinjuje, a koji je u nekim slučajevima jači od krvi ili biološke braće i sestara (istih roditelja). Izraz brat (braća) se koristi i za definiranje članova nekih vjerskih zajednica, uključujući i mnoge katoličke redove, sestrinstva ili bratstva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]