Mikat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zulhulejfa, mikat za stanovnike Medine i one koji na hadž i umru dolaze iz tog pravca

Mikat predstavlja termin kojim se označava mjesto i vrijeme činjenja ibadeta, odnosno obavljanja obreda: hadža, umre, ili i umre i hadža.

Vrste mikata[uredi | uredi izvor]

Dvije su vrste mikata:[1][2]

  • Vremenski mikati i
  • Mikati vezani za mjesto odnosno mjesni mikati.

Vremenski mikati[uredi | uredi izvor]

Kao što i sam naziv govori, vremenski mikati su tačno definisani period u godini kada se mogu obaviti obredi hadža. Da je to tako potvrda su i sljedeći ajeti iz Kur'ana:

Pitaju te o mlađacima. Reci: Oni su ljudima oznake o vremenu i za hadžiluk (El-Bekare, 189. ajet) i

Hadž je u određenim mjesecima. (El-Bekare, 197. ajet).[2]

Kada je u pitanju hadž vremenski mikati su mjeseci ševval, zul-ka'de i prvih deset dana mjeseca zul-hidždžea.

Izuzetak je umra kada za isti obred ne postoje vremenski mikati.[2]

Mjesni mikati[uredi | uredi izvor]

Mjesni mikati su mjesta od kojih počinju obaveze oblačenja ihrama bilo da se obavlja hadž ili umra. Još u periodu posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, određena su četiri takva mjesta a naknadno, za vrijeme drugog pravednog halife Omera određen je i peti mikat Zatu 'Irk.

Ovaj mikat je za stanovnike Medine i one koji u Mekku, na hadž ili umru dolaze iz ovog pravca. Nalazi se nešto više od 400 km sjeverno od Mekke i najudaljeniji je mikat. Također se naziva i Vadi-l-akik.

  • Drugi mikat: Džuhfa.

Mikat Džuhfa je namjenjen za stanovnike Šama, Turske, Egipat, Maroka i onih koji u Mekku dolaze iz tog pravca. Nalazi se na putu između Medine i Mekke, oko 185 km sjeverozapadno od Meke, u blizini naselja Rabig.

  • Treći mikat:Jelemlem.

Ovaj mikat koriste hodočasnici koji dolaze sa južnog dijela Arabijskog poluostrva, iz Jemena i tog pravca. Jelemlem predstavlja dolinu i brdo na oko 129 km udaljenosti od Mekke.

  • Četvrti mikat: Karnu-l-menazil-

Karnu-l-Menazil je mikat namijenjen za hodočasnike koji dolaze iz Nedžda, Ta'ifa i općenito iz tog pravca. Nalazi se na jednom brdu istočno od Meke, u pravcu Arefata, na udaljenosti od oko 75 km od Mekke. Ovaj mikat je poznat i pod nazivom Es-Sejlu-l-Kebir.

  • Peti mikat: Zatu Irk.

Ovaj mikat je za Iračane i sve hodočasnike koji dolaze iz tog pravca. Nalazi se oko 100 km sjeveroistočno od Mekke. Ovaj mikat je predložio Omer mada ima i nekih islamskih učenjaka koji smatraju da je i ovaj mikat odredio poslanik Muhammed.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ et-Tuvejdžiri, Muhammed ibn Ibrahim. "Propisi vezani za mikate" (PDF). d1.islamhouse.com. Pristupljeno 31. 5. 2019.
  2. ^ a b c d "Mikati – mjesta odakle počinju ihramske obaveze". hadziumra.ba. Arhivirano s originala, 31. 5. 2019. Pristupljeno 31. 5. 2019.