Idi na sadržaj

Tavaf

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tavaf oko Kabe

Tavaf (arapski:طَوَافٌ) predstavlja jedan od obreda hadždža a sastoji se od kruženja, odnosno obilaženja oko Kabe. Tokom hadždža, muslimani koji su odlučili da obave ovu petu islamska dužnost obilaze oko Kabe sedam puta i to u smjeru obrnutom od smjera kretanja kazaljke na satu.[1]

Detalji obreda[uredi | uredi izvor]

Vjernici sa abdestom zanijete tavaf i isti obavljaju kruženjem oko Kabe, podrazumijevajući se da se to obavlja unutar Mesdžidul-harama. Sedam obilazaka oko Kabe predstavlja jedan tavaf. Početni krug oko Kabe počinje od Crnog kamena, na uglu Kabe koji je u pravcu Safe. Osim Crnog kamena, Kaba koja je četvrtaste osnove, ima još tri ugla: irački, šamski i jemenski ćošak. Poželjno je da se pri tavafu dodirne Crni kamen iako to nije i nužno. Osim toga, irački i šamski ćošak se ne dodiruju dok je potrebno to uraditi kada je jemenski ćošak u pitanju.

Za muškarce se preporučuje da prva tri obilaska oko Kabe obave užurbanijim a preostala četiri laganijim tempom. Nakon obavljenih 7 obilazaka, odlazi se do Mekami Ibrahima gdje se nalaze tragovi stopala poslanika Ibrahima i prouči se 125. ajet sure El-Bekare a zatim se klanjaju 2 rekata.

Muslimanima koji obavljaju hadždž se savjetuju da dvaput učine tavaf, jednom kao obavezni i sastavni dio hadždža i drugi put prije napuštanja Mekke.[2]

Vrste tavafa[uredi | uredi izvor]

Postoje 4 vrste tavafa a to su:

  • Tavafu-l-kudum (Ṭawāf al-Qudūm) je počasni tavaf. Obavlja se pri dolasku u Mekku i predstavlja sunnet.
  • Tavafu zijjaret (Ṭawāf az-Zīyārah) je tavaf koji se obavlja u danima Kurban Bajrama i predstavlja jedan od farzova hadždža, tj. ako se ne obavi hadždž nije potpun i ispravan.
  • Ṭavafu sadr - oprosni tavaf. Obavlja se, kako mu i naziv govori, pri odlasku iz Mekke.
  • Dobrovoljni tavaf (Ṭawāf aṭ-Ṭaḥīyah) - Obavlja se svaki put pri ulasku u Mesdžidul-haram i predstavlja mustehab.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ World Faiths, teach yourself - Islam by Ruqaiyyah Maqsood. ISBN 0-340-60901-X page 76
  2. ^ Mohamed, Mamdouh N. (1996). Hajj to Umrah: From A to Z. Mamdouh Mohamed. ISBN 0-915957-54-X.