El-Mu'minun

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
المؤمنون
El-Mu'minun
Vjernici
Prikaz prve stranice sure El-Mu'minun
KlasifikacijaMekanska
Džuz18.
Red. br. u Kur'anu23.
Br. ajeta u suri118

Sura El-Mu'minun (arapski: المؤمنون; bosanski: Vjernici) jest 23. sura Kur'ana. Sastoji se od 118 ajeta i spada u mekanske sure, sure objavljene u Meki.

U suri se spominju poslanici Nuh, Musa, Harun i indirektno Isaa, kao sin Merjemin.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Sura počinje spominjanjem vjernika, po čemu je sura i nazvana, pri čemu se kazuje da su vjernici uspjeli (zaslužili džennet) jer su "u svojim namazima skrušeni", "zekat udjeljuju", "i koji namaze svoje na vrijeme obavljaju"[1] što je stroga obaveza tj. farz svakog muslimana.

Na ajete koji govore o obavezama vjernika nastavljaju se ajeti koji kazuju o stvaranju prvog čovjeka Adema i poslije njega cijelog čovječanstva gdje se kaže:

Mi smo, zaista, čovjeka od uzorka zemlje stvorili",

"zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili",
"pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživljujemo, pa neka je uzvišen Allah, Najljepši Stvoritelj!"
"Vi ćete, poslije toga, pomrijeti",

"zatim ćete, na onom svijetu, oživljeni biti.

– Kur'an, sura El-Mu'minun, od 12. do 16. ajeta

U suri se spominje i Sudnji dan, kada će se u u rog puhnuti, tada rodbinskih veza među njima neće biti i jedni druge neće ništa pitati.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tefsir sure El-Mu'minun od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 18. 5. 2021. Pristupljeno 22. 6. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]