Fatir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
فاطر
Fatir
Stvoritelj
Prikaz prve stranice sure Fatir
KlasifikacijaMekanska
Red. br. u Kur'anu35.
Br. ajeta u suri45

Sura Fatir (arapski: فاطر; bosanski: Stvoritelj) jest 35. sura Kur'ana. Sastoji se od 45 ajeta i spada u mekanske sure, sure objavljene u Meki.

U suri se spominje, indirektno, posljednji poslanik Muhammed, u kontekstvu poslanika kojeg su u laž utjerivali (što je jedna od najčešćih poveznica među poslanicima) kao i poslanja s ciljem opominjanja i donošenja radosne vijesti.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Sura uglavnom govori o Stvoritelju, po čemu je i dobila naziv. Između ostalog kazuje se o stvaranju Nebesa i Zemlje, uvođenju dana u noć, spuštanju kiše s neba kao preduslovu za rast plodova i različitih biljaka, upravljanju različitiv pojavama na Zemlji (šalje vjetrove koji pokreću oblake, a Mi ih onda u mrtve predjele upravljamo i njima zemlju oživljavamo, koja je mrtva bila) kao i navođenjem drugih radnji svojstvenih Stvoritelju. O tome se u 13. i 14. ajetu kaže:

On uvodi noć u dan i uvodi dan u noć, On je potčinio Sunce i Mjesec - svako plovi do roka određenog; to vam je, eto, Allah, Gospodar vaš, carstvo je Njegovo! A oni kojima se, pored Njega, klanjate ne posjeduju ništa.
Ako im se molite ne čuju vašu molbu, a da i čuju, ne bi vam se odazvali; na Sudnjem danu će poreći da ste ih Njemu ravnim smatrali. I niko te neće obavijestiti kao Onaj Koji zna.

– Sura Fatir, 13. i 14. ajet[1]

Sura govori i o pojedinim svojstvima Stvoritelja kao što su: Silan i mudar, posjedovanja znanja o svemu što se dešava i toga da se sve dešava s njegovom voljom i dr.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tefsir sure Fatir od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 4. 12. 2021. Pristupljeno 5. 10. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]