El-Ahzab

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
سورة الأحزاب
El-Ahzab
Saveznici
Sura33.pdf
Prva stranica sure 'El-Ahzab
Klasifikacija Medinska
Džuz 21. i 22.
Red. br. u Kur'anu 33.
Br. ajeta u suri 73
Br. riječi 1303
Br. slova 5618

Sura El-Ahzab (arapski: سورة الأحزاب; bos.: Saveznici) je 33. sura svete islamske knjige Kur'ana. Sadrži 73 ajeta i objavljena je u Medini što znači da se ubraja u medinske sure.

Sura je nazvana prema terminu Ahzab (saveznici), terminu pod kojim se u Kur'anu misli na udružena plemena koja su se okupila sa ciljem borbe protiv muslimana Medine.

Karakteristike sure[uredi | uredi izvor]

Sura je medinska i odlikuje se svojom dužinom i općenito dužim ajetima. Na mnogo mjesta Allah se obraća vjernicima i posljednjem poslaniku Muhammedu a spominju se također i ehli-kitabije (sljedbenici Knjige). U suri se na više mjesta spominju stroge obaveze vjernika (farz) kao što su: namaz, post i davanje zekata kao i različiti šerijatski propisi.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Od mnogih mjesta u suri u kojima se vjernici opominju i podsjećaju na Allahovu milost, upečatljiv je primjer milosti koja je spuštena na vjernike tokom bitke na Hendeku.

"O vjernici, sjetite se Allahove milosti prema vama kada su do vas vojske došle, pa smo Mi protiv njih vjetar poslali, i vojske koje vi niste vidjeli - a Allah dobro vidi šta vi radite kad su vam došle i odozgo i odozdo, kad su vam oči razrogačene bile, a duša došla do grkljana, i kad ste o Allahu svašta pomišljali."

– Sura El-Ahzab, 9. i 10. ajet[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ibn Kesirov tefsir sure El-Ahzab Pristupljeno 03.03.2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]