El-Hašr

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
الحشر
El-Hašr
Progonstvo
Sura59.pdf
Prikaz prve stranice sure El-Hašr
KlasifikacijaMedinska
Red. br. u Kur'anu59.
Br. ajeta u suri24

Sura El-Hašr (arapski: الحشر; bosanski: Progonstvo) jest 59. sura Kur'ana. Sadrži 24 ajeta i ubraja se u medinske sure (sure objavljene u Medini).

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

U suri se kazuje o progonstvu jevrejskog plemena Benu Nadir iz okoline Medine, po čemu je sura i nazvana. Mufesiri kao i poznavaoci životopisa posljednjeg Poslanika navode da je povod objave ove sure bilo pleme Benu Nadir i događaji koji su se odigrali nakon što je 70 ashaba Poslanika ubijeno kod bunara Me'une.[1] Jedino je preživio Amr ibn Ummejje ed-Dameri. U daljem slijedu događaja, Muhammed je sa najodabranijim ashabima (Ebu-Bekr, Omere, Alija i dr.) došao u naselje plemena Benu Nadir, koje se nalazilo na periferiji Medine, na njenim istočnim padinama sa ciljem da postigne dogovor. Međutim, kada se Jevreji osamiše neko od prisutnih se dosjeti da je vjerovatno najpogodniji momenat da se ubije Poslanik a kao izvršilac javi se Amr ibn Džahhaš ibn Ka'b.[1] Ali ipak, Muhammedu je u tom periodu stigla objava nakon čega se on, sa ashabima, uputi ka Medini i otpoče sa pripremama za rat protiv plemena Benu Nadir. Prvi ajeti sure govore o tome kao i o opravdanju postupaka Muhammeda tokom sukoba s obzirom da su Jevreji u svim Muhammedovim postupcima tražili neki nedostatak i nedosljednost.


U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!

Allaha slavi sve što je na nebesima i što je na Zemlji, On je Silni i Mudri":
"On je prilikom prvog progonstva iz domova njihovih protjerao one sljedbenike Knjige koji nisu vjerovali. Vi niste mislili da će otići, a oni su mislili da će ih utvrde njihove od Allaha odbraniti, ali im je Allahova kazna došla odakle se nisu nadali i On je u srca njihova strah ulio; vlastitim rukama i rukama vjernika svoje domove su rušili. Zato uzmite iz toga pouku, o vi uviđavni!"
"A da Allah nije već bio propisao njima izgnanstvo, On bi ih kaznio još na ovom svijetu! A njima na onom svijetu pripada kazna Vatre."
"Zato što su se Allahu i Poslaniku Njegovu suprotstavljali; a onoga ko se Allahu suprotstavi Allah će, zaista, žestoko kazniti."

"To što ste neke palme posjekli ili ih, da uspravno stoje, ostavili - s Allahovim dopuštenjem ste učinili, i zato da On nevjernike ponizi."

– Kur'an, sura El-Hašr, prvih pet ajeta[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c "Tefsir sure El-Hašr od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Pristupljeno 23. 8. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]