El-Hašr

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
الحشر
El-Hašr
Progonstvo
Prikaz prve stranice sure El-Hašr
KlasifikacijaMedinska
Red. br. u Kur'anu59.
Br. ajeta u suri24

El-Hašr (arapski: الحشر; bosanski: Progonstvo) jest 59. sura u Kur'anu. Sadrži 24 ajeta i ubraja se u medinske sure.

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

U suri se kazuje o progonstvu jevrejskog plemena Benu Nadir iz okoline Medine, po čemu je i nazvana. Mufesiri i poznavaoci životopisa posljednjeg Poslanika navode da je povod objave ove sure bilo pleme Benu Nadir i događaji koji su se odigrali nakon što je 70 ashaba ubijeno kod bunara Me'une.[1] Preživio je samo Amr ibn Ummejje ed-Dameri. U daljem slijedu događaja Muhammed je s najodabranijim ashabima (Ebu-Bekr, Omer, Alija i drugi) došao u naselje plemena Benu Nadir, koje je bilo na periferiji Medine, na njenim istočnim padinama, s ciljem da postigne dogovor. Međutim, kada se Jevreji osamiše, neko od prisutnih dosjeti se da je vjerovatno najpogodniji trenutak da se ubije Muhammed, a kao izvršilac javi se Amr ibn Džahhaš ibn Ka'b.[1] No, ipak, Muhammedu je u tom periodu stigla objava, nakon čega se on s ashabima uputi ka Medini i poče s pripremama za rat protiv plemena Benu Nadir. Prvi ajeti sure govore o tome, kao i o opravdanju Muhammedovih postupaka tokom sukoba s obzirom na to da su Jevreji u svim Muhammedovim postupcima tražili neki nedostatak i nedosljednost.

"U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!

Allaha slavi sve što je na nebesima i što je na Zemlji, On je Silni i Mudri.
On je prilikom prvog progonstva iz domova njihovih protjerao one sljedbenike Knjige koji nisu vjerovali. Vi niste mislili da će otići, a oni su mislili da će ih utvrde njihove od Allaha odbraniti, ali im je Allahova kazna došla odakle se nisu nadali i On je u srca njihova strah ulio; vlastitim rukama i rukama vjernika svoje domove su rušili. Zato uzmite iz toga pouku, o, vi uviđavni!
A da Allah nije već bio propisao njima izgnanstvo, On bi ih kaznio još na ovom svijetu! A njima na onom svijetu pripada kazna Vatre.
Zato što su se Allahu i Poslaniku Njegovu suprotstavljali; a onoga ko se Allahu suprotstavi Allah će, zaista, žestoko kazniti.

To što ste neke palme posjekli ili ih, da uspravno stoje, ostavili – s Allahovim dopuštenjem ste učinili, i zato da On nevjernike ponizi."

– El-Hašr, prvih pet ajeta[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c "Tefsir sure El-Hašr od Ibn-Kesira" (PDF). ummet.at. Arhivirano s originala (PDF), 3. 12. 2020. Pristupljeno 23. 8. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]