Vadžib

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vadžib je termin koji označava religioznu dužnost. Vadžib je jedan od 6 kvalifikatora po kojima Fikh (islamsko religiozno pravo), kvalifikuje svaki ljudski postupak. Ostale su: farz, mustehab, mubah, mekruh i haram. Učenjaci hanefijskog mezheba dijele mekruh na dva dijela - mekruh-i tahrimen i mekruh-i tenzihen i prave razliku između farza i vadžiba. Ostali mezhebi prepoznaju samo kategoriju vadžiba koji predstavlja strogu obavezu.

U osnovi, vadžib je obaveza kao i farz, s tim što je ova obaveza utemeljena na hadisu ili analogiji, ali za nju ne postoji potvrda u bar jednom ajetu u Kur'anu.

Nijekanje vadžiba[uredi | uredi izvor]

Većina islamske uleme (učenjaka) smatra da za vadžib vrijedi isto kao i za farz, tj. da za njegovo izvršenje slijedi nagrada, a za neizvršenje kazna. Razlika je u tome što onaj koji niječe obavezu vadžib nije prestao biti musliman

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]