Lisica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lisica
Obična (crvena) lisica (Vulpes vulpes)
Obična (crvena) lisica (Vulpes vulpes)
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredMammalia
RedCarnivora
PorodicaCanidae
PotporodicaCaninae
PlemeVulpini
VrstaObična (crvena) lisica (Vulpes vulpes)

Lisica je je naziv mnogih životinja iz porodice pasa (Canidae).

Opis[uredi | uredi izvor]

Obična evropska lisica je malog do srednjeg rasta, dugog kitnjastog repa, šiljate njuške i istaknutih ušiju. Boja dlake ispoljava uočljive regionalne razlike, ali najčešće je crveno-smeđa, sa bjeličasto-žutom trbušnom površinom.

Hrani se manjim sisarima (najčešće glodarma), zečevima, pticama i njihovim jajima ali i strvinama, voćem, žitaricama i otpacima.

U prirodi lisice uspiju živjeti 2–3 godine, a po zoološkim vrtovima i 8–10. Solitarne su, samotnjačke životinje, a udržuju se u parove u sezoni parenja i u porodičnoj zajednici tokom podizanja mladih. Nema ih u čoporima (kao kod ostalih pasa).

Iako je korisna za poljoprivredne površine (na kojima uništava mnoštvo malih glodara), od pamtivijeka je proganjana kao "podmukla", "prepredena" i "lukava" štetočina. Po tim obilježjima, i danas se neka karakterna svojstva pojedinaca i ljudskih grupa porede sa lisicom.[1][2]

Rasprostranjenje[uredi | uredi izvor]

Lisice su, uz čovjeka, najrašireniji kopneni sisari. Najviše ih ima u Evroaziji i Americi,a žive na svim kontinentima od sjevernog do južnog pola, pa čak i u Australiji, gdje su se uspjele vrlo dobro adaptirati. Nema ih samo u području Antarktika.

Bioraznolikost[uredi | uredi izvor]

U užem smislu, u lisice se ubraja nekoliko srodnih vrsta koje se označavaju kao prave lisice iz roda - Lisica (Vulpes). Na Balkanu se pod tim imenom podrazumijeva crvena ili obična lisica (Vulpas vulpes), koja je inače rasprostranjena širom Evroazije i Amerike. Nekoliko drugih "lisica" pripadaju čak drugim rodovima a ne vulpinima, kao što su a to su sjevernoamerička siva lisica, pet vrsta južnoameričkih lisica, polarna lisica, dugouha lisica i majkong.

Vrste[uredi | uredi izvor]

| binomial_authority = (Linnaeus, 1758)[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Marcon E., Mongini M. (1986): Sve životinje sveta. „Vuk Karadžić“, Beograd, ISBN 86-307-0016-5.
  2. ^ Sillero-Zubiri C., Hoffman M., MacDonald D. W. (2004). Canids: Foxes, Wolves, Jackals and Dogs – Status Survey and Conservation Action Plan. IUCN/SSC Canid Specialist Group. ISBN 2-8317-0786-2.
  3. ^ Linnæus, Carl (1758). Systema naturæ per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I (jezik: Latin) (10 izd.). Holmiæ (Stockholm): Laurentius Salvius. str. 40.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]