Apop

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Apop
druga imena Apep, Apepi, Aapep, Apophis, Apopis, Apofis
roditelj(i) Nun i Neit
opis demon haosa, Raov neprijatelj

U egipatskoj mitologiji, Apop (također Apep, Apepi, Aapep ili Apophis [Apofis]) je zao muški demon, golema ružna zmija, personifikacija zla i tame, dugačka 16 metara, neprijatelj božice Ma'at. U Apopa se počelo vjerovati u Srednjem kraljevstvu. Na koptskom mu se ime izgovara Aphōph [Afof]. Po Apopu je nazvan jedan asteroid 99942 Apophis.

Apop i druga božanstva[uredi | uredi izvor]

Stvaranje svemira[uredi | uredi izvor]

U početku je postojao samo veliki okean Nun, zajedno sa svojom ženom Naunet. Iz Nuna se uzdigao brežuljak, iz kojeg je rođen bog Sunca. On je na brežuljku stvorio svoju djecu, blizance Šua i Tefnut. Božica Neit ("Majka Bogova") je pljunula u Nun, te je tako rođen Apop. Kao djeca su se Šu i Tefnut izgubili u okeanu, a Apop ih je slijedio. Bog Sunca je poslao svoje oko da ih vrati, a Nun ih je štitio od Apopa. Kad je Šu odrastao, izgradio si je palaču u kojoj je živio sa svojom sestrom, sve dok ih nije napao Apop. Kad je rođen Geb, bog Zemlje, Apop je pobjegao u njegovu utrobu, podzemlje.

Apop i nebeska tijela[uredi | uredi izvor]

Set, borac protiv Apopa

Svake noći Ra - Sunce prolazi podzemljem, na svojoj barci. U njegovoj su pratnji Šu, Geb, Izida, Set, Horusovi sinovi, Sekmet, Neit i Selkis. Jedini bog koji je dovoljno snažan da uništi Apopa je Set. Kad je Horus pobijedio Seta, Set je bio besposlen. Zato ga je Ra zadužio da mu pomaže. Horus je kastrirao Seta te je Apop na to podsjetio Seta, koji ga je uništio. Ali Apop je besmrtan te se neprestano oporavlja. Kad Set pobijedi Apopa, Selkis ga zaveže do jutra. Ponekad po danu Apop napada Raa, a tada nastaje nastaju oblaci ili pomrčina Sunca. Slično tomu, po noći Apop može napasti boga Mjeseca Tota i izazvati pomrčinu Mjeseca. Pomrčine se povezuju i sa Setom. U doba Ramsesa Set je bio dobar bog. U 26. dinastiji je Set proglašen demonom te se tada borba Apopa i Seta smatrala borbom demona. Ponekad je Apop prikazan kako se bori sa Atumom, bogom zalazećeg Sunca. U Ehnatonovo doba, Apop je uvršten u atonizam samo zato da bi se objasnile pomrčine Sunca. Tad se smatralo da Aton sam pobjeđuje Apopa.

Vjerovanje u Apopa[uredi | uredi izvor]

Egipćani nisu poštovali Apopa, ali su nosili amulete za zaštitu. Crtali bi Apopa na papirusu i potom palili crteže, jer se smatralo da uništavanje slike predmeta ili bića uništava sam predmet ili biće. Dva su se vladara nazvali po Apopu - Apepi I. i Apepi II. Ostala zmijska božanstva su božice: Wadjet, Meretseger i Renenutet.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]