Thoth

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
G26X1
Z4
Tot sa glavom ibisa

Tot (Thoth) je egipatski bog glave ibisa ili majmuna. Bog je Mjeseca i mudrosti. Druga su mu imena Tahuti, Tehuti, Zehuti, Techu, Tethu, Thot i Thout. Ime mu znači "onaj koji nalikuje ibisu". Grčki mu je pandan Hermes.

Totova djela[uredi | uredi izvor]

Tot je sin Raa, Geba ili Seta, a u ovoj posljednjoj verziji rođen je iz Setove glave. Tako je skupio očevu mudrost. Izumio je hijeroglife, egipatsko pismo. Zaštitnik je matematike, astronomije, geometrije, umjetnosti. Svake noći Tot zamjenjuje Raa na nebu. Tot je jednom Rau vratio njegovo oko, pa je zahvalni Ra stvorio Mjesec te je Thoth postao bog Mjeseca. Poslije će to preuzeti Konsu. Tot bilježi sve odluke bogova. Kad se Tefnut naljutila i otišla u Nubiju, noseći svu vodu sa sobom, Tot ju nagovorio na povratak. Kad su Geb i Nut počinili incest, Ra je rekao da Nut neće roditi ni u jednom danu u godini. Ali Tot se igrao sa Mjesečevim svjetlom i stvorio nekoliko dodatnih dana, te je Nut rodila. Izumio je i kalendar. Spasio je Izidinog sina Horusa od smrti tako što je izvukao otrov iz njegova tijela. Totova je žena božica pisanja Sešat, a sin im je Hornub. Totova je uloga da piše presudu preminulima u Duatu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]