Heket

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Heket s glavom žabe
Heket s glavom žabe
Heket
Roditelj(i) Ra
Supruzi Hnum, Šu (brat)

Heket (Heqat, Heqet, rijetko Hegit, Heget) je božica s glavom žabe u egipatskoj mitologiji. Ona je prikazana kao žaba, ili kao žena sa žabljom glavom, šta ju povezuje s vodom te je ona božica rađanja. Naslov "Heketine sluge" je korišten za njene sveštenice.[1]

Opis[uredi | uredi izvor]

Drevni Egipćani bi viđali hiljade žaba duž Nila u određeno doba godine. Ovo pojavljivanje vodozemaca simbolizira plodnost i budući život. Heket je žena boga-ovna Hnuma, koji ima ljubavnicu Satis. Hnum na svom lončarskom kolu stvara ljude,[2] daje im dušu i čini ih lijepima ili ružnima. Heket im usađuje dah života.

Ponekad je Heket smatrana Horusovom ženom, a ona je pomogla Izidi pri njegovom rođenju. U jednoj priči su Heket, Izida i Neftida pomogle jednoj ženi pri rađanju. Heket je Raova kćerka, a ponekad je smatrana Šuovom ženom, umjesto Tefnut. U Denderi je prikaz Izidinog oplođenja, gdje je Heket prikazana kao žaba, kao simbol plodnosti. Heketine amulete su nosile žene da ih štite tokom rađanja. Ti su amuleti obično njeni prikazi u obliku žabe.

Kult[uredi | uredi izvor]

Tokom Srednjeg kraljevstva ritualni željezni noževi nose njeno ime ili sliku kao zaštitu za dom. Njen kult potječe iz još ranijih perioda. Ona je također ponekad prikazana na željeznim "magičnim štapićima", koji su također povezani s božanstvima rađanja Besom i Tawaret te su se rabili za tjeranje zla. Postojao je ptolomejski hram Heket u Gesyju, od kojeg je ostao samo pilon.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Franklin, Rosalind (2005). Baby Lore: Superstitions and Old Wives Tales from the World Over Related to Pregnancy, Birth and Babycare. Diggory Press.
  2. ^ Wilkinson, Richard H. (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson. str. 229.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]