Heket

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Heket sa glavom žabe
Heket
druga imena Heqat, Heqet, Hegit, Heget
roditelj(i) Ra
brak Hnum, Šu (brat)
opis božica žaba i plodnosti

Heket (Heqat, Heqet, rijetko Hegit, Heget) je božica sa glavom žabe u egipatskoj mitologiji. Ona je prikazana kao žaba, ili kao žena sa žabljom glavom, što ju povezuje sa vodom, te je ona božica rađanja. Naslov "Heketine sluge" je korišten za njene sveštenice.

Opis[uredi | uredi izvor]

Drevni Egipćani bi viđali hiljade žaba duž Nila u određeno doba godine. Ovo pojavljivanje vodozemaca simbolizira plodnost i budući život. Heket je žena boga-ovna Hnuma, koji ima ljubavnicu Satis. Hnum na svom lončarskom kolu stvara ljude, daje im dušu i čini ih lijepima ili ružnima. Heket im usađuje dah života. Ponekad je Heket smatrana Horusovom ženom, a ona je pomogla Izidi pri njegovu rođenju. U jednoj priči su Heket, Izida i Neftida pomogle jednoj ženi pri rađanju. Heket je Raova kćer, a ponekad je smatrana Šuovom ženom, umjesto Tefnut. U Denderi je prikaz Izidinog oplođenja, gdje je Heket prikazana kao žaba, kao simbol plodnosti. Heketine amulete su nosile žene da ih štite tokom rađanja. Ti su amuleti obično njeni prikazi u obliku žabe. Tokom Srednjeg kraljevstva ritualni željezni noževi nose njeno ime ili sliku kao zaštitu za dom. Njen kult potječe iz još ranijih perioda. Ona je također ponekad prikazana na željeznim "magičnim štapićima", koji su također povezani sa božanstvima rađanja Besom i Tawaret, te su se rabili za tjeranje zla. Postojao je ptolomejski hram Heket u Gesyju, od kojeg je ostao samo pilon.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]