Min (bog)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U egipatskoj mitologiji, Min (mnw) je bog stvaranja, plodnosti[1] i užitka, čiji kult potiče iz preddinastijskog perioda egipatske historije. Bio je smatran vrlo važnim božanstvom jer se vjerovalo da potiče rast biljaka. Povezan je s Amonom, koji je bio bog-Sunce i kralj bogova te s Horusom, sinom Izide i Ozirisa, zbog čega je kasnije smatran Ozirisovim sinom. Važnost Mina porasla je tokom Srednjeg kraljevstva te je kasnije božica-lavica Sekhmet, kćerka boga Raa, bila povezana s Minom. Minove supruge su bile Iabet i Repit.

Min i Prijap[uredi | uredi izvor]

Grci su Mina smatrali jednakim svom bogu Prijapu, koji je bio sin Afrodite, božice ljubavi, a ona je bila pandan egipatske božice Hathor.

Kult[uredi | uredi izvor]

Min, reljef, hram u Luxoru

Min, kao bog plodnosti i muževnosti, prikazivan je kao muškarac s falusom, često otkrivenog glavića. Salata mu je bila posvećena jer su Egipćani vjerovali da je tekućina koja izlazi iz nje slična muškom sjemenu. Tokom Novog kraljevstva, Min je slavljen kao bog koji pomaže faraonu začeti djecu i održati plodnost tla. Neki historičari smatraju da je faraon morao pokazati svoju moć stvaranja života ejakulacijom u hramu.[2] U Minovu čast, muškarci su igrali igre goli na velikom festivalu, šta je prikazano u hramu kralja Ramsesa III.

Linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ McFarlane, A. (1995). The God Min to the End of the Old Kingdom. Australian Center for Egyptology. ISBN 9780856686788.
  2. ^ Min the penis god