Naunet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Naunet
druga imena Nunet
roditelj(i) sama se stvorila
brak Nun (brat)
djeca Ptah
opis božica okeana

Naunet je drevna primordijalna božica iz egipatske mitologije.

Mit o stvaranju[uredi | uredi izvor]

Mit Eneada, nastao u Heliopolisu, kaže da je u početku postojao samo beskrajan okean Nun (slično vjerovanje su imali Grci, kod kojih je Pont bio prvobitno more). U mitu Ogdoada, iz Hermopolisa, Nun je bog, a Naunet je njegova žena. Ona je božica okeana, a njeno ime izvedeno je od Nunovog. Uz Nuna i Naunet u okeanu su prebivali još neki bogovi. Oni su stvorili prvo ostrvo. Potom su obrađivali tlo ostrva koje je raslo. Naunet je poslala prvu kišu (slika desno). U umjetnosti je Naunet prikazana kao žena sa zmijskom glavom. Ipak, u Knjizi mrtvih je prikazana sa ljudskom glavom, kako izlijeva kišu na Zemlju. Prema jednom mitu, ona i Nun su Ptahovi roditelji. U Mesopotamiji se vjerovalo u 2 okeana – Apsu i Tiamat, što je slično Nunu i Naunet.