Pont (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pont
Tunisia-4752 - Pontus.jpg
Pont je bio božanstvo mora, jedan od Protogenoja ili prvorođenih bogova. On je bio otac najstarijeg od morskih bogova od strane boginje zemlje od Geje (Zemlje).
RoditeljiGeja, bez oca; Eter i Geja
Suprug(a)Geja, Talasa
BraćaUran


U grčkoj mitologiji, Pont (/ˈpɒntəs/; grč. Πόντος)[1] je bio drevni, predolimpijski bog mora, jedno od grčkih primordijalnih božanstava. Pontus je bio Gejin sin i prema grčkom pjesniku Hesiodu nema oca; rođen je bezseksno,[2] iako je prema Higinu Pont sin Etera i Geje.[3]

Mitologija[uredi | uredi izvor]

Za Hesioda, Pont se čini malo više od personifikacije mora, ho pontos ("more"), kojim su Heleni označavali Sredozemno more.[4] Nakon kastracije njegovog brata, Urana, Pontus, sa svojom majkom Gejom, rodio je Nereja (Morskog Starca), Taumanta (zadivljujuće „čudo“ mora, oličenje opasnih aspekata mora), Forka i sestru-suprugu Ketu i "Jaku boginju" Euribiju.[5] Sa boginjom mora Talasom (čije vlastito ime jednostavno znači "more", ali je izvedeno iz predgrčkog korijena), rodio je Telhine i sav morski život.[2][6][7][8]

Na rimskoj skulpturi iz 2. vijeka nove ere, Pont, koji se izdiže iz morske trave, desnom rukom hvata kormilo i oslanja se na pramac broda. Nosi muralnu krunu i prati Fortunu, čije se draperije pojavljuju na lijevoj strani, kao božanstva blizanaca zaštitnika crnomorske luke Tomis u Meziji.

Izvori[uredi | uredi izvor]

Hesiod[uredi | uredi izvor]

Ona (Geja) je nosila i besplodnu dubinu sa njegovim bijesnim naletom, Pont, bez slatkog sjedinjenja ljubavi. — Heziod, Teogonija (130)[2]

A More je rodilo Nereja, najstarijeg od svoje djece, koji je istinit i ne laže; a ljudi ga zovu Starac jer je pouzdan i blag i ne zaboravlja zakone pravednosti, nego misli pravedno i ljubazno. I opet je dobio velikog Taumanta i ponosnog Forka, sparenog sa Zemljom, i svijetlih obraza Keto i Euribije koja u sebi ima srce od kremena.

— Hesiod, Teogonija (231–239)[2]

Higin[uredi | uredi izvor]

Od Etera i Zemlje [tj. Geje]: Tuga, Prevara, Gnjev, Jadikovanje, Laž, Zakletva, Osveta, Neumjerenost, Svađa, Zaborav, Lijenost, Strah, Ponos, Incest, Borba, Okean, Temida, Tartar, Pont; i Titani, Centimani, Gig, Steropi, Atlas, Hyperion i Polus, Saturn, Ops, Moneta, Dione; i tri Furije – imenom, Alekto, Megara, Tisifona.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ultimately from Proto-Indo-European *pont-eh₁-, *pn̩t-h₁, "path" (see Beekes, R. S. P. (2009). Etymological Dictionary of Greek. Brill. str. 1221.)
  2. ^ a b c d Evelyn-White, Hugh G. Ed. (1914). The Homeric Hymns and Homerica with an English Translation. London: William Heinemann Ltd.
  3. ^ a b Higin, Fabulae Preface
  4. ^ Crno je bio grčki' ho pontos euxeinos, "more koje dočekuje strance".
  5. ^ Hesiod, Theogony 233–239; Gantz, str. 16; Grimal, s.v. Pontus. For a genealogical table of the descendants of Gaia and Pontus, see Gantz, str. 805.
  6. ^ Rengel, Marian (2009). Greek and Roman Mythology A to Z. Infobase Publishing. str. 119. ISBN 9781604134124.
  7. ^ Morford, Mark P. O. (1999). Classical Mythology. New York: Oxford University Press. str. 98, 103. ISBN 9780195143386.
  8. ^ Turner, Patricia (2001). Dictionary of Ancient Deities. Oxford University Press. str. 387. ISBN 9780195145045.