Idi na sadržaj

Perzej (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Perzej, Pompeji

Perzej (grč. Περσεύς, Perseús) junak je koji je ubio čudovišnu Meduzu i osnovao Mikenu, a s njom i dinastiju Perzeida.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Većina etimologa smatra da je to pragrčko ime koje je došlo iz praindoevropskog. Perzejovo grčko ime možda dolazi od grč. perthein = uništiti. Sufiks -eus označava imenicu, ovaj put od aoristne osnove pers-. Perseus je onda onaj koji uništava (gradove), odnosno vojnik je po zanimanju prvi mikenski ratnik. Sam korijen perth- možda dolazi od praindoevropskog *bher- = strugati, rezati. *bh- se u grčkome odražava kao ph-, a zbog th u sredini riječi, provodi se disimilacija te ph- postaje p-. Neki tvrde i da je to semitska riječ p-r-s = rezati, a povezuje se često i s imenom božice Perzefone, vladarice zagrobnog svijeta.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

Rođenje[uredi | uredi izvor]

Danaja, Akrizijeva kći, kralja Arga, bila je arhetip i eponimski predak svih Danajaca - Grka. Akrizije, razočaran jer nije imao muških potomaka, savjetovao se s prorokom u Delfima koji ga je savjetovao da, premda neće imati sina, jednog dana će ga ubiti sin njegove kćeri. Danaja nije imala djece te ju je on, da bi stanje takvo i ostalo, zatvorio u bronzanu podzemnu sobu. Zeus (u nekim verzijama i Posejdon) stigao je u obličju zlatne kiše i oplodio je. Uskoro je rođen Perzej. Akrizije se bojao, ali nije htio razbjesniti bogove tako što bi ubio Zeusovog potomka, pa je stavio Danaju i Perzeja u drvene kutije i bacio ih u more (usporediti sa mitovima o Mojsiju, Ozirisu i Karni). Naposljetku ih je more donijelo na otok Serif gdje ih je primio ribar Dikt koji je odgojio dječaka. Njegov brat Polidekt bio je vladar otoka.

Gorgona[uredi | uredi izvor]

Antonio Canova: Perzej drži Gorgoninu glavu, 18. vijek, vatikanski muzej
Johann Heinrich Füssli: Perzej vraća oko Grejama

Nakon nekog vremena, Polidekt se zaljubio u Danaju te je htio ukloniti Perzeja s otoka. Najavio je banket na kojem je svaki gost bio dužan donijeti konja, da bi mogao oženiti Hipodamiju ("pripitomljenica konja"). Perzej nije imao konja, ali je obećao da će donijeti Meduzinu glavu čije je lice pretvaralo ljude u kamen.

Perzej je dugo lutao tražeći Meduzu i njene sestre Gorgone, ne znajući gdje bi tražio i kako bi je ubio. Bog Hermes je s Atenom došao u pomoć. Hermes mu je dao mač, a Atena štit. Nisu znali put do samih Gorgona, ali su znali do Greja, njihovih sestara, starih žena sa jednim okom i zubom. Perzej je uzeo oko dok su ga izmjenjivale i nije ga htio vratiti sve dok mu nisu dale upute kako da stigne do Gorgona.

Potom je otišao do Hiperboreanaca koji su mu dali krilate sandale, čarobnu putničku torbu kisibis i Hadovu kacigu nevidljivosti. Zajedno s Ateninim i Hermesovim darom te darovima Hiperboreanaca stigao je u gorgonsku pećinu gdje su Gorgone spavale. Vidjevši Meduzin odraz u štitu, mogao joj je sigurno prići i odsjeći glavu, a da ga ne skameni njeno lice. Druge su ga dvije Gorgone slijedile, ali je pobjegao uz pomoć svoje kacige nevidljivosti.

Andromeda[uredi | uredi izvor]

Pierre Mignard: Andromeda i Perzej

Na povratku na otok Serif, zastao je u Etiopiji gdje je vladao kralj Kefej i kraljica Kasiopeja. Posejdon je poslao poplavu i morsko čudovište na Kasiopeju koja se hvalila da je ljepotom jednaka Nereidama. Amonska proročica izrekla je da je jedini lijek taj da kralj izloži svoju kćer Andromedu čudovištu Ketu. Privezali su je za stijenu na obali, a Perzej je, pošto je odsjekao Meduzinu glavu, rekao da će je spasiti ako je potom dobije za ženu. Roditelji su pristali, a on je tom čudovištu također odsjekao glavu i oženio je, usprkos Fineju kojem je bila obećana. Na vjenčanju je među njima došlo do svađe među dvojicom, a Finej je sa svojim ljudima napao Perzeja koji je prijateljima ubrzo rekao da skrenu pogled. Izvadio je Gorgoninu glavu, a Finej se, nakon što ju je vidio, pretvorio u kamen, zajedno sa svojim ljudima. Prema jednoj verziji mita, Perzej je do Andromede odletio svojim letećim sandalama. Andromeda je slijedila svog muža u Arg i postala predak porodice Perzeida, zbog svog sina Perza. Imali su šest sinova: Perz, Alkej, Helej, Mestor, Stenel, Elektrion i kći Gorgofonu. Njihovi potomci vladali su Mikenom i uključuju i velikog Herakla.

Povratak[uredi | uredi izvor]

Postoji nekoliko verzija mitova o tome šta se dogodilo nakon Meduzinog ubistva. Perzej se vratio na otok te je ubio nasilnog Polidekta Meduzinom glavom, a Dikta učinio kraljem. Perzej je poslije vratio sve čarobne posuđene stvari, a Meduzinu glavu dao je Ateni za njen štit gorgonion

Anton Raphael Mengs: Perzej i Andromeda, 1770. - 1776.
  • Pauzanije tvrdi da nije otišao u Arg, nego u Larisu gdje su održane atletske igre. Ondje je Perzej izmislio novu igru bacanje prstenova/koluta/obruča na štap. Akrizije je došao, ali je stajao u putanji obruča te je ubijen, a proročanstvo je ispunjeno.
  • Prema Apolodoru, Perzej se vratio u Arg, ali se, čuvši proročanstvo, povukao u Tesaliju. Ondje je Teutamida, kraljica Larise, održavala pogrebne igre za svog oca. Perzej je, takmičeći se, pogodio Akrizija u nogu i ubio ga.
  • Akrizija je prognao njegov brat Protej. Perzej ga je Meduzinom glavom pretvorio u kamen i vratio Akrizija na prijestolje.

Izuzevši zadnju verziju, Perzej je nakon Akrizijeve smrti dao prijestolje Proteju.

Osnivanje Mikene[uredi | uredi izvor]

Pauzanije donosi da su Grci vjerovali da je Perzej osnovao Mikenu. Donosi da je Perzejova grobnica bila sa lijeve strane ceste od Mikene prema Argu te da je postojala sveta mikenska fontana Perzeja (koja je možda bila izvor koji je opskrbljivao grad vodom). Narodna mitologija govori da je Perzej našao gljivu (myces) te da je na tom mjestu osnovao Mikenu. Prema drugim verzijama, spustio je kapu na to mjesto ili je sama Mikena nazvana po Inahovoj kćeri Mikeni. Apolodor govori da je sama Mikena već postojala, ali ju je Perzej utvrdio. Potom je postao kraljem tog grada, zajedno sa svojom ženom Andromedom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]